Nem maradhat ki - Filléres vitaminbomba húsvétra

torma
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 13. 13:33
Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A hazai tormaterület nagyságából adódóan lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon a finom friss és feldolgozott torma.

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A hazai tormaterület nagyságából adódóan lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon a finom friss és feldolgozott torma.

Ennek a kitűnő minőségű tormának a húsvéti asztalon is helye van! Ismerd meg jótékony hatásait és hogy miért érdemes nem csak húsvétkor ezt a vitaminbombát fogyasztani!

A torma jótékonyhatásai Foto:pixabay.com
 

Magyarország a tormanagyhatalom


Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elmondása szerint, azonban a hazai fogyasztók aránya igazán csekély. A hajdúságban termelő torma nem csak az élelmiszerfeldolgozásban szerepel, hanem a gyógyászati és az állatgyógyászati lehetőségeit is szorgosan keresik.
2021-ben közel 1267 hektáron folyt a tormatermelés hazánkban, amelynek betakarítási szezonja októbertől egészen márciusig, azaz a következő ültetési szezon kezdetéig eltart. A legfrissebb adatokat ismerve ez annyit tesz, hogy az előző szezonban mintegy 12 ezer tonna torma termett idehaza, amely az Európai Unió éves össztermelésének a felét teszi ki. A magyar termés a szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően nem csak a hazai piacot képes ellátni, de a teljes európai piacot is. A legnagyobb exportőrjeink torma terén Németország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Királyság.

A magyar torma jellegzetessége


A magyarok leginkább a húsvéti időszakban fogyasztják a tormát, reszelt, savanyított vagy ecetes változatában, de sokszor ízesítjük vele készételeinket is az ünnep alkalmával. Jellegzetes csípős ízét a torma gyökerében található butiltiocianátnak és az allil-izotiocianátnak köszönheti. Ezek az összetevők a nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, ami hatással van a nyálkahártyára és a könnymirigyekre, ezért szökhet könny a szemünkbe, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk.

 

Legfőképpen Hajdú-Bihar megyében termesztik az őshonosnak számító tormát, valamint jelentős számban termelték Kiskunfélegyházán és Budapesten is. Mára azonban csak egy termesztőkörzet maradt meg a háromból a nagy kézimunkaigénye miatt. Hajdú-Bihar megye még ma is hatalmas mennyiségben termel tormát Létavértesen, Bagaméron, Álmosdon, Újlétán, Debrecenben, Vámospércsen és Kokadon. Annak következtében, hogy a termelők maguk állítják elő a következő évi szaporítóanyagot is, ezért ismerhetünk különféle tájfajtákat is, mint például a Debreceni édes-nemes populációi vagy a Nürnbergi édes és a nagy számban előforduló Danvit.

Forrás:magyarorszagom.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.