Tudta, hogy a tojáshéjnak gyógyító hatása van?

Tudta, hogy a tojáshéjnak gyógyító hatása van?

tojáshéj
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 17. 17:45
A tojás gyógyító hatásai nem merülnek ki a tojás tápanyagaiban. A sokféle vitamin és ásványianyag mellett a tojásnak minden része, sőt a tojássárga kivonata, az ún. tojásolaj is gyógyhatású.

A tojás gyógyító hatásai nem merülnek ki a tojás tápanyagaiban. A sokféle vitamin és ásványianyag mellett a tojásnak minden része, sőt a tojássárga kivonata, az ún. tojásolaj is gyógyhatású.

A tojás gyógyító hatásai – a tojáshéj

A tojásolajon kívül van a tojásnak egy másik olyan alkotórésze, amit a népi gyógyászat kiterjedten használ. Ez pedig a tojáshéj. Gyakorlatilag színtiszta, tökéletesen hasznosítható mészforrás – szerves anyag tartalma kielégítő, hogy ne csak testidegen mészről legyen szó.

Magát a tojáshéjat megfelelő, de nem túlzott hőkezelés után – pl. főtt tojás héja – nyers csalánlevéllel jól összezúzva egy nagyon értékes gyógyanyag nyerhető.

Tudja miért jó a tojásdiéta?

Kiválóan használható mindenféle vas- és mészhiányos állapotra, vérszegénységre sáp- és görvélykórra.

Vogel könyvében számos történet található tüdőbetegség és tüdőbaj gyógyítására is ezzel a módszerrel. A szerző saját szabadalmat is készített, amely Urticalcin néven volt forgalomban Svájcban.

A tojás fogyasztása a szervezet energetikai szemszögéből – diétás jellegű élelem.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontos és hasznos számunkra a tojás, mint táplálék, vessünk egy pillantást az összetevőire. Szokás a táplálékok biológiai értékeinél azt a kalória mennyiséget figyelembe venni, amit az elégetésekor szervezetünk nyerhet.

Ez tojásnál nem valami magas 66 és 94 Kcal közti, tehát azt gondolhatnánk, hogy nem ebből nyerjük a legnagyobb energiát – így aztán a különféle fogyókúrák közkedvelt alapanyaga is. Vizsgáljuk meg ezt a kijelentést. Tudjuk, hogy a tojás, héjon belüli állományának jelentősebb hányadát fehérjék teszik ki. A fehérjékben nem túl sok energia van, nem ez az elsődleges szerepük.

tojás, tojáshéj
Fotó: 123rf.com

Rubner – több mint 100 évvel ezelőtt fektette le törvényeit a szervezet anyagcsere, energiaforgalom és hőszabályozás témakörében. Ezek a törvények azóta is állandók. Az egyik ilyen törvénye az ún. specifikus-dinamikus hatás, amely szerint a táplálékfelvétel az egyes tápanyagokra jellemző mértékű extra hő leadást vált ki.

Fehérjefogyasztás esetében az emelkedés 25-30 %-os, a szénhidrátoké 6 %, a zsíroké 4 %. Vagyis a magas fehérjetartalmú táplálkozás sokkal több extra hőleadással jár, mint az összes többi tápanyag.

További érdekes információkat a tojásról az alábbi linken olvashatnak >>

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.