Tudósok szerint bizonyos állati ételek hanyagolásának nincs igazi előnye.
Ha úgy óvnád az egészségedet, hogy kiiktatod az étrendedből avörös húsokat és ahúskészítményeket – van egy meglepő hírünk. Spanyol, kanadai és lengyel tudósok szerint nem jelent különösebb előnyt a szervezeted számára az, ha kerülöd a fent említett, állati eredetű ételeket.
A Cochrane Center nemzetközi kutatócsoportja egy kiterjedt vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem igaz az az évtizedek óta elterjedt nézet, hogy a vörös húsok – veszélyesek. Egyrészt a telített zsírsav-tartalmukat kárhoztatta számtalan tanulmány, illetve a koleszterinszint emelkedését, ami szívrohamot okozhat. Emellett közismerten rák-kockázati tényezőnek is számított, a húskészítményekkel együtt.
A megfigyelt alanyok egy része húsdiétába kezdett, míg a másik csoport ugyanúgy étkezett tovább, mint korábban. Először a halifaxi Dalhousie University szakembere, Bradley Johnston mutatta ki azt, hogy mégsincs szoros összefüggés a vörös, illetve feldolgozott húsok és a halálos megbetegedések közt:
Ugyanolyan mértékben ehetik ezeket az állati eredetű termékeket, mint ahogyan szokták. Akkor csökkentsék a mennyiséget, ha maguktól érzik azt, hogy erre szükségük van.
Ez akár környezetkímélő vagy állatvédő célból is történhet.
Duane Mellor brit szakértő szerint viszont a kutatás eredménye ne jelentse azt, hogy innentől zöld utat kap a húsimádás.
Nem kell megduplázni a mostani fehérje adagot; bőven elég az, ha heti háromszor fogyaszt valaki vörös húst.
idézi aNew Scientista szigetországi Dietetikusok Társaságának szóvivőjét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.