Koleszterinszint: a vörös hús egyenértékű a fehérrel?

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 26. 07:59
A közhiedelemmel szemben egy új kutatás azt állítja: a fehér és a vörös hús ugyanúgy felviheti a koleszterinszintet, vagyis a csirke sem annyira előnyös.

Nem jobb a csirke a marhánál?

A közhiedelemmel szemben egy új kutatás azt állítja: a fehér és a vörös hús ugyanúgy felviheti a koleszterinszintet, vagyis a csirke sem annyira előnyös.

Vajon hányszor olvastuk, hallottuk az alábbi ajánlást: „Inkább csirke javasolt, mint vörös hús”? Nos, egy új tanulmány szerint mindenki melléfogott, aki ezt tanácsolta, ugyanis a vörös és a fehér hús egyaránt növeli a koleszterinszintet.

A kutatást a San Francisco-i Kaliforniai Egyetemhez tartozó Oakland-i Gyermekkórház Kutató Intézetének (CHORI) szakemberei folytatták le. Az elemzés az első, amely átfogóan összehasonlítja a vörös és fehér hús hatását a koleszterinszintre.

Fotó: 123rf.com

A vörös hús, így a marha és a bárány például meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt években, mivel a kutatók már korábban összefüggésbe hozták fogyasztását a szívbetegséggel. Az étrendi ajánlásokban sem biztatják ezek gyakori fogyasztására az embereket, inkább a baromfit javasolják egészségesebb alternatívaként.

„Amikor ezt a tanulmányt megterveztük, azt vártuk, hogy a vörös húsnak kedvezőtlenebb hatása lesz a vér koleszterinszintjére, mint a fehérnek. Igencsak meglepődtünk, hogy nem ez a helyzet. A koleszterinszintre kifejtett hatásuk megegyezett, a telített zsírtartalom egyenértékű volt– magyarázta dr. Ronald Krauss.

Krauss a CHORI atherosclerosis kutatásának vezető kutatója és igazgatója.

Miután megvizsgálták, hogyan érintette a koleszterinszintet a vörös hús, a fehér hús és a növényi fehérje, Krauss és csapata megállapította, hogy a vörös és a fehér hús is magasabb koleszterinszintet eredményezett, mint az ugyanakkora mennyiségű növényi fehérjét tartalmazó étrend (a fűvel etetett marha, a hal és a feldolgozott termékek, így a bacon sem volt bevonva az analízisbe).

magas_koleszterin

A megállapítás tartotta magát azután is, hogy számításba vették a telített zsírok magas mennyiségű bevitelét – mutattak rá a kutatók, s ez azt sugallja, hogy a legjobb módja a koleszterinszint ellenőrzés alatt tartásának az, ha nem húsból származó fehérjék felé fordulunk, azaz zöldséget, hüvelyeseket, tejtermékeket fogyasztunk inkább.

Eredményeink azt mutatják, hogy a vörös hús és a fehér hús ajánlását nem csupán a vér koleszterinszintjére gyakorolt hatásra kellene alapozni. A vörös hús fogyasztásának egyéb hatásai hozzájárulhatnak a szívbetegséghez, de a hatásokat részletesebben meg kell vizsgálni az egészség javítása érdekében” – mondtaKrauss.

A tanulmányt a American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.