Ha valamit nagyon szeretnének az újdonsült szülők, az a baba jó alvása. Egy új kutatás szerint korábban elérhető a csecsemők mély álma, ha előbb megismertetik őket a szilárd ételekkel.
Meglehetősen ellentmond a hosszú ideje fennálló, csecsemők etetésére vonatkozó iránymutatásoknak egy új brit felfedezés – melyet most amerikai kollégáik megállapításai is tarkítanak.
Dr. Michael Grosso, a New York-i Huntington Northwell Health's Huntington Kórházának gyermekosztály-vezetője egyetért a felfedezéssel, mely, mint mondta „csorbítja a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint a babák éjszaka vagy felébrednek vagy nem, s ennek oka az ételben keresendő.”
Meghan Reed, a New York-i Lenox Hill Kórház csecsemő dietetikusa azonban ellenvetést fogalmazott meg. „Miközben valóban volt egy rövid időszak, mely során a csecsemők tényleg jobban aludtak, azzal azért vitatkozni lehet, hogy a jelenlegi előnyök vajon felülírják-e a lehetséges jövőbeni negatív hatásokat.”
Ugyanakkor, a szülők sem értenek ezzel egyet. A londoni King’s College által végzett felmérésben 1200 csecsemő vett részt, akiket csak 3 hónapig szoptattak. Ezután a gyermekeket két csoportra osztották: az egyiket továbbra is szoptatták, a másik csoport tagjainál viszont elkezdték bevezetni a szilárd ételeket.Kiderült, hogy az utóbbi csoportba tartozó babák alvása jobb volt – hosszabb ideig aludtak, kevésbé ébredtek fel, kevesebb alvásproblémával is küzdöttek, mint akiket valóban szoptatott az édesanyjuk 6 hónapig.
A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a különbségek a 6. hónap táján mutatkoztak meg: a szolid élelmiszerekkel táplált babák közel 17 perccel többet aludtak, mint társaik, s csaknem 2 órával többet hetente. Éjszakai ébredésük csupán hetente 2 alkalomra csökkent éjszakánként, egészen pontosan 1,74-szer keltek fel éjjel naponta.
„Eredményeink támogatják a szülők véleményét, miszerint a babák alvása jelentősen javul, ha korán megismertetik őket a szilárd ételekkel” – mondta el Gideon Lack, a King’s College gyermekgyógyászati allergológus professzora. Hozzátette, hogy a jelek szerint felül kell vizsgálni azt a vélekedést, mely azt tudatosítja, hogy nem kell a gyermekeknél idő előtt bevezetni a szilárd élelmiszereket.
Grosso megjegyezte, hogy a felfedezés gyakorlatilag évtizedek ajánlásának mond ellent. Gyermekorvosok generációi javasolták ugyanis a szülőknek, hogy késleltessék a szolid ételek adását kisbabájuknak, olyan szakértői vélemények alapján, hogy ez korlátozza az élelmiszerallergiák kialakulásának esélyét is.Grosso szerint azonban a legutóbbi tanulmányok éppenséggel azt mutatják, hogy bizonyos allergének – dió, mogyoró például – korai bevezetése megelőzheti az allergia jelentkezését.A szakember hozzátette: a teli has egyébként valóban hozzájárul a babák alvásának minőségéhez, ahogyan ez a felnőttekre is igaz.
Meghan Reed ugyanakkor óvatosságra int mindenkit: szerinte ha egy gyermek 6 hónapos kora előtt éhesnek tűnik, az anyatej mennyiségét kell növelni és nem a szilárd ételek bevezetése a megoldás. Úgy véli, a tanulmány kihagyott egy fontos csoportot: azokét a babákét, akiket tápszerrel etettek – jó kérdés ugyanis, hogy az ő esetükben mennyire javasolt a szolid élelmiszerek mielőbbi megismertetése. A szakember azt is kiemelte, hogy ami egy szülőnek „súlyos probléma” a babák alvása szempontjából, az talán a másik számára nem az. Érdemes tehát mindenkinek megfontolnia, hogyan cselekszik az etetéssel kapcsolatban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.