A víz funkciója sokrétű, hiszen egyszerre oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, valamint számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke.
A felnőtt ember testének 60-70%-át, a gyermekek szervezetének 80%-át alkotja víz. A szervezet víztartalma az életkorral előrehaladva egyre csökken. A víz nemcsak fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem azokat külső közegként is körülveszi.
A víz funkciója sokrétű, hiszen egyszerre oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, valamint számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke. A víz szállítja sejtjeink számára a különböző tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat), majd az életműködés során keletkező salakanyagokat elszállítja. A víz részt vesz a légzés és a hőszabályozás folyamatában, valamint a sav-bázis egyensúly megtartásában is.
1. italok,
2. szilárd tápanyagok víztartalma,
3. az anyagcsere során keletkező oxidációs víz.
A mérleg másik oldalán ezzel egyenlő vízleadás áll, amelynek összetevői:
1. vizelet2. a kilélegzett levegővel és a bőrfelületről leadott víz,
3. a széklettel távozó víz.
Kiszáradás akkor lép fel, amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz. A kiszáradást okozhatja hányás, hasmenés, vizelethajtók használata, erős verejtékezés és a vízbevitel csökkenése. A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek.
Normál esetben a szervezet szomjúságérzettel jelzi a folyadékigényt, de erre nem mindig szabad hagyatkozni, hiszen idősebb korban jelentősen csökken a szomjúságérzet, és ez növeli a kiszáradás kockázatát is.
A kiszáradás következménye lehet: anyagcserezavar, fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, szédülés, fejfájás, zavartság, szívdobogásérzés, vesekő kialakulása, vérsűrűsödés, izomgörcsök, salakanyag lerakódás, öregedési folyamat felgyorsulása.
Folyadékszükségletünk egyénenként változó lehet életkorunk, táplálkozásunk, fizikai aktivitásunk, valamint a környezetünk hőmérséklete, a levegő páratartalma, stb. függvényében.
Egy felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), részben a táplálkozással (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök stb.) tud fedezni.
A legjobb választás a jó minőségű, ásványokban szegény, szénsavmentes forrás- vagy ásványvíz. A legjobb idő víz bevitelére az étkezések között, étkezés előtt negyed-félórával és evés után két órával. Étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket, ezáltal pedig lelassítja az emésztési folyamatokat.
Aki folyamatosan túl kevés folyadékot iszik, annak sűrű és viszkózus lesz a vére. Ilyenkor azonban már nem jut át a finom hajszálereken, így nem kapnak elég oxigént a test egyes részein. A salakanyag elszállítása is akadozik, ami a szervezet „elsavakosodását” vonja maga után, de például cellulit is nagyobb eséllyel kialakulhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.