Kedvenc téli fűszereink nemcsak a forralt bort, a kompótot, vagy a gyümölcslevest teszik ízletessé, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontosak.
Összefoglaltuk a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs legvonzóbb tulajdonságait!
A jellegzetes illatú szegfűszeg gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is kiváló, szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy támogatják az immunrendszert, hogy növeli a fehérvérsejtek számát. A "Syzygium aromaticum" fa virágának szárított bimbója, vagyis ismertebb nevén a szegfűszeg olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.
Vitaminokban is gazdag, hiszen megtalálható benne a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6 - vitamin, a B12-vitamin, az A - vitamin, az E - vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin is.
Másik téli kedvencünk, a fahéj, az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike. Érdemes rá figyelni, hogy a ceylonit nevezik az "igazi" fahéjnak, a legtöbb boltban kapható olcsó fahéj a kasszia fajtához tartozik, amiből nem érdemes nagy mennyiséget fogyasztani, mert kumarint tartalmaz, ami túladagolva káros lehet.
A ceyloni fahéj Sri Lankáról származik, ott már a XIII. század óta használják. Rengeteg jó tulajdonsága van: erős gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van. Szuper antioxidáns, ebben megelőzi a fokhagymát is.
Téli ételeink, italaink is elképzelhetetlenek nélküle, a fahéj az almalevesen, szilvalekváron, forraltboron kívül remekül illik a gabonakásákhoz süteményekhez, turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, de a fűszeres édes teákhoz, kakaóhoz, kávéhoz és forró csokihoz is.
Az említett két fűszerünknél talán kevésbé ismert, de kihagyhatatlan a téli fűszerek közül a csillagánizs ((Illicium verum), ami a konyhában és a gyógyászatban is kedvelt. Az egyik legjobb vírusölő, hiszen a gyógyszeripar a csillagánizsból vett sikimisav kivonatot használja az oseltamivir előállításához, ami a Tamiflu alapanyaga.
Mire jó? Erősíti az immunrendszert, kiváló megfázásra, emésztési panaszokra, reumás fájdalomra. Ha teaként fogyasztjuk, a legegyszerűbb, ha a gyógynövény boltokban, vagy patikában kapható csillagánizs-teát választjuk, és ennek forrázatát isszuk, de házilag is készíthetünk belőle teát a következő eljárással. Felforralunk kb. 3 dl vizet, beleteszünk egy filter fekete-teát és 1 darab összezúzott csillagánizst. 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fokozhatjuk az immunerősítő hatását, ha egy kis mézet is csurgatunk bele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.