Hízáshoz vezet a D-vitamin-hiány

hízás
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 12. 13:33
A D-vitamin hatással van a testsúlyra. Ha hiány van belőle, könnyebben lerakódik a zsír, és nehezebben megy a fogyás. A D-vitamin-hiány ezen kívül erősíti az éhségérzetet és akadályozza a zsírégetést.

A D-vitamin hatással van a testsúlyra. Ha hiány van belőle, könnyebben lerakódik a zsír, és nehezebben megy a fogyás. A D-vitamin-hiány ezen kívül erősíti az éhségérzetet és akadályozza a zsírégetést.

Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése jelentősen elősegítheti a súlycsökkenést. Gondoljunk ezért a D-vitaminra is, ha a diéta és a sport ellenére egyszerűen nem tudunk fogyni.

Nincs hatékony diéta D-vitamin nélkül

Éveken keresztül hihetetlenül egyszerűnek tűnt a túlsúly leépítése. Mert mindig is az volt az álláspont, hogy egyszerűen égessünk el több kalóriát, mint amennyit magunkhoz veszünk. Könnyű ezzel a szabállyal fogyni? Nos, nem mindig.

A szervezet nem reagál gombnyomásra és nem is ugyanúgy, mint esetleg egy másik szervezet. Minden szervezet más. Ezért a túlsúly mindenkinél más okok következtében alakul ki.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány természetesen ide tartoznak. A túlsúly további faktorai azonban a gének, de a hormonális helyzet, az életkor, a stressz, az ásványianyag-ellátás állapota, a túlsavasodás mértéke, a lehetséges toxinterhelés és sok egyéb is.

Foto:123rf.com

A D-vitamin segít a fogyásban

Egy további tényező, mely a túlsúlyhoz hozzájárulhat, a D-vitamin-hiány, amire az utóbbi időben több tanulmány is rámutatott.Az, hogy a D-vitamin konkrétan hogyan járulhat hozzá a fokozott súlyvesztéshez, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, azonban számos spekuláció létezik ezzel kapcsolatban.

Egyes tudósok feltételezik, hogy a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok közlik a sejttel, hogy az a tartalmát (a zsírt) égesse el energiává, vagy inkább túlsúly formájában raktározza el rosszabb időkre – a szerint, hogy a D-vitamin aktiválja-e ezeket a receptorokat vagy sem.

Az agysejtek, amelyek az anyagcserét, valamint az éhséget és a jóllakottságot kontrollálják, szintén rendelkeznek D-vitamin- receptorokkal. Ha hiányzik a D-vitamin, alábbhagy ezeknek a sejteknek a működőképessége, és a telítettségérzet hiánya vagy csökkenése léphet fel.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin-hiány megszüntetése

A legjobb D-vitamin-források a táplálékok közül a zsíros halak (a D-vitamin zsírban oldódó vitamin), mint pl. a tőkehal, a tonhal, a makréla és a lazac. A vegetáriánusoknál a gomba jöhet szóba, különösen azok, melyek UV-fénynek voltak kitéve (tehát nem pincében termesztett gombák). Azonban a táplálékkal többnyire nem sikerül a D-vitamint egészséges szinten tartani. Mivel a D-vitamint a szervezet a bőrt érő napsugárzás hatására maga is elő tudja állítani, a napfürdő nagyon jó lehetőség, hogy valóban magas D-vitamin-szintet produkáljunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.