4 tipp az amaránt fogyasztásához – Miért értékes ez az étel?

4 tipp az amaránt fogyasztásához – Miért értékes ez az étel?

amarant
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 01. 19:35
Ha valami igazán táplálóra vágyunk, értékes ételünk lehet a mindennapokban az amarant, melyet akár palancsintához is használhatunk.

Ha valami igazán táplálóra vágyunk, értékes ételünk lehet a mindennapokban az amarant, melyet akár palancsintához is használhatunk.

Kevesen fogyasztják, pedig a sokrétűen felhasználható amarant nemcsak egészséges és értékes, hanem kiválóan be is illeszthető az étrendbe.

De mit is kell tudni róla? A teljes kiőrlésű gabona mindig jó választás. Értékes és jótékony az egészségre nézve, a helyes táplálkozás kulcsfontosságú része.

Az amarant immunerősítő, sokoldalú, tápláló gabona, melyet az inka, maja és azték civilizációk alapvető élelmiszernek tekintettek.

Fotó: 123rf.com

Igazi szuperétel Indiából, egyes fajtáit zöld leveles zöldségeknek tekintik. Mivel a növény nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat a magvaiban, a bennszülött civilizációk évezredeken át fogyasztották. Az amarant magja és levele egyaránt előnyös az egészségre. Antioxidánsokban gazdag, így véd az olyan betegségektől, mint például a rák vagy a szívbetegség.

Tudtad, hogy az amaránt csökkenti a szívinfarktus kockázatát?

Vasat, A-, B-, C-vitamint és kalciumot is bőségesen tartalmaz.

Az értékes ételt tanulmányoknak is alávetették már. A Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban megjelent kutatás szerint segít mérsékelni a gyulladást; sőt hozzájárul a rossz (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséhez – derítette ki az International Journal For Vitamin And Nutrition Research szaklap tanulmánya.

Mivel az amaránt igen sok fehérjét és rostot tartalmaz, gátolja az éhséget és segíthet a fogyásban is. Előnye továbbá, hogy gluténmentes gabona, vagyis lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Fitonutrienseket szintén rejt, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.

Fotó: 123rf.com

Hogyan használható az amarant ételként?

  • Amarant zabkása: kitűnő reggeli válik az amarantból, ha zabkását készítünk belőle. A tápérték növelés érdekében érdemes hozzáadni zöldséget is.
  • Amaránt szelet: teához vagy kávéhoz bátran fogyasztható - ízletes és egészséges falat. A szeleteket levegőn kell megsütni, ne olajban készítsük őket.
  • Amarántos palacsinta: ha amarántlisztből készítjük a palacsinta tésztáját, egészséges alternatívát kínálunk a gyerekek számára, különösen, ha éhségüket szeretnénk csillapítani.
  • Amaránt saláta: a dióból, mandulából, valamint különféle zöldségekből és amarántból készült, tápanyagban gazdag saláta a leghatékonyabb éhségűző.

Érdemes tenni vele egy próbát!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.