Ha valami igazán táplálóra vágyunk, értékes ételünk lehet a mindennapokban az amarant, melyet akár palancsintához is használhatunk.
Kevesen fogyasztják, pedig a sokrétűen felhasználható amarant nemcsak egészséges és értékes, hanem kiválóan be is illeszthető az étrendbe.
De mit is kell tudni róla? A teljes kiőrlésű gabona mindig jó választás. Értékes és jótékony az egészségre nézve, a helyes táplálkozás kulcsfontosságú része.
Az amarant immunerősítő, sokoldalú, tápláló gabona, melyet az inka, maja és azték civilizációk alapvető élelmiszernek tekintettek.
Igazi szuperétel Indiából, egyes fajtáit zöld leveles zöldségeknek tekintik. Mivel a növény nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat a magvaiban, a bennszülött civilizációk évezredeken át fogyasztották. Az amarant magja és levele egyaránt előnyös az egészségre. Antioxidánsokban gazdag, így véd az olyan betegségektől, mint például a rák vagy a szívbetegség.
Vasat, A-, B-, C-vitamint és kalciumot is bőségesen tartalmaz.
Az értékes ételt tanulmányoknak is alávetették már. A Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban megjelent kutatás szerint segít mérsékelni a gyulladást; sőt hozzájárul a rossz (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséhez – derítette ki az International Journal For Vitamin And Nutrition Research szaklap tanulmánya.
Mivel az amaránt igen sok fehérjét és rostot tartalmaz, gátolja az éhséget és segíthet a fogyásban is. Előnye továbbá, hogy gluténmentes gabona, vagyis lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Fitonutrienseket szintén rejt, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.
Hogyan használható az amarant ételként?
Érdemes tenni vele egy próbát!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.