Latin neve alapján (Theobroma cacao, azaz, kakaó, az istenek eledele) is láthatjuk, hogy nem közönséges növényről van szó.
Élénkítő, frissítő hatása mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik a kakaófa termése. A termésben található fehér magvakat dolgozzák fel különféle eljárással, valamint a magok közötti hártyás részből nyerik ki anövény ún. zsírosolaját, a kakaóvajat.
A kakaó flavonoidjai egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel javítják a kognitív teljesítményt egy új amerikai kutatás szerint.
A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák. A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirinhatást” fejtenek ki. Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.
A kakaót régen keserűen fogyasztották, mint a kávét (olyan hatást is tulajdonítottak neki, mint mi manapság a kávénak), hiszen e növény alap íze keserű (ennek köszönhető példáulösszehúzó,hasmenés elleneshatása). Manapság egyébként is nagy problémák forrása, hogy túl sok édes ízt fogyasztunk és túl kevés keserű ízt. Fogyasszunk tehát minél több kakaót minél kevesebb cukorral.
Elősegíti az emésztést. Szív- és idegserkentő.Teobromin- és koffeintartalma révén enyhítheti azasztmástüneteket, mivel ezek a hatóanyagok tisztítják hörgőutakat.A kakaó fogyasztása segíthetmegfázás,influenzaésmellkasivértolulásesetén is.A kakaóvajbőrlágyító, hidratáló hatása révén aráncokkiválóellenszere.
Továbbá érdekességek a kakaóval kapcsolatosan az alábbi linken olvashatóak >>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.