Idd és edd! - 5 étel és ital az erős csontokhoz

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 19. 13:33
Egyszerű étkekből kulcsfontosságú tápanyagokhoz juthatunk

Egyszerű étkekből kulcsfontosságú tápanyagokhoz juthatunk

Az erős csontok nagyon fontosak számunkra, fiatalon ugyanúgy, mint idősebb korban – utóbbi esetben különösen nagy szükségünk van a stabilitásukra.

Ehhez azonban tápanyagok kellenek. Szerencsére, többféle étel és ital segítségével beszerezhetjük őket.

Az erős csontok kialakulásában két fő tápanyag játszik szerepet: a kalcium és a D-vitamin. Miközben a kalcium támogatja a csontokat és a fogak szerkezetét, a D-vitamin abban segít, hogy az előbbi tápanyag minél jobban felszívódjon és erősödjenek a csontok. Ahogy idősünk, egyre jobban oda kell figyelni e tápanyagok jelenlétére, mert az öregkorban az csontritkulás (osteoporosis) veszélye is fenyeget.

csontok

Felnőttként napi 1000 mg kalciumra és 200 egység D-vitaminra van szükségünk.

Lássuk, milyen ételek és italok kellenek ahhoz, hogy fenntartsuk az egészséges és erős csontokat.

1.Joghurt: a legtöbb D-vitaminhoz a napfényen keresztül jutunk, de ha tápanyagokban gazdag joghurtot fogyasztunk, szintén jól járunk. Egy 175 grammos dúsított joghurt kb. 58-71 egységnyit tartalmaz D-vitaminból, vagyis a napi szükséges bevitel 20 százalékát.

2.Leveles zöldség: a sötét és leveles zöldségek, így a káposzta vagy az amerikai kelkáposzta a legjobb, nem-tejtermékből származó kalciumforrások. Ezek a zöldségek azonban magnéziumban is gazdagok, amely segítséget jelent az erős csontok fenntartásához, s K-vitamint is tartalmaznak, amely a csontok anyagcseréjéhez szükséges.

3.Lazac: a zsíros halak, így a lazac a másik kiváló D-vitamin forrás. Egy 85 grammos adag ebből a halból 447 egységnyivel szolgál a napi D-vitamint bevitelt tekintve, vagyis duplája annak, amit naponta el kell fogyasztanunk.

4.Mandulavaj: tökéletes étel ez is az erős csontokhoz, hiszen valamennyi dióféle közül a mandulában van a legnagyobb mennyiségű kalcium adagonként: 100 grammra 264 mg jut. Ráadásul nem emeli a koleszterinszintet, alacsonyabb zsír- és magasabb fehérjetartalmú, mint a mogyoróvaj.

5.Tojás: kerüljük a tojás sárgáját, mert azt hallottuk, hogy zsíros? Nem kell – a sárgájában ugyanis van D-vitamin, ezért a tojás szükséges étel számunkra. Ráadásul még nagyobb mennyiségű kalciumhoz is hozzájutunk általa. Készítsünk egy jó omlettet!

Nemcsak bizonyos ételek, hanem különféle időtöltési formák sem feltétlenül tesznek jót a csontok egészségének. Ha odafigyelünk arra, mit eszünk, valamint elkerülünk helyzeteket, hosszabb időre biztosítjuk jó közérzetünket.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.