Karcsúságuk titka a finom és gondosan megválogatott alapanyagokban, valamint életmódjukban keresendő.
Bár kicsit talán általánosításként hangzik, hogy az ázsiai országokról mint egészről beszélünk, ugyanakkor sokban hasonlítanak egymásra. Az emberek keletebbre egészségesebbek, általában tovább élnek, és az elhízás sem olyan mértékű, mint a nyugati országok lakóinál. A válasz pedig az életmódjukban keresendő.
Étkezési piramis szerint esznek
A tradicionális ázsiai étrendet követők számára egyétkezési piramisnyújt segítséget abban, hogy önállóan összeválogassák, milyen táplálékok kerülnek a napi menüjükbe. Ezek alapján a mindennapi étkezéseik során a tányérjukban helyet kapnak a teljes kiőrlésű gabonák, a rizs (barna, vörös, fehér, fekete), a szója, a zöldségek (bambuszrügy, babcsíra, pak choi, padlizsán, retek), gyümölcsök (mangó, ananász, szőlő, dinnye, barack), hüvelyesek és olajos magvak, azsírégetést támogató fűszerek,valamint a gyógynövények használata.
A piramis opcionálisan heti kétszer javasolja a halfélék és tenger gyümölcseinek fogyasztását. Szárnyasokat és tejtermékeket, például tojást vagy joghurtot heti egy alkalommal "engedélyez", a vörös húst és édességeket pedig ennél is ritkábban, havonta egy alkalommal. A piramis tiszta, szénsavmentes víz, illetve tea fogyasztását javasolja, főként étkezés előtt, ezzel is telítve a gyomrot.
Nem eszik túl magukat
Az ázsiaiak betartják a 80 százalékos szabályt, amelynek lényege egyszerűen annyi, hogy még azelőtt abbahagyják az evést, hogy jelentkezne a jóllakottság érzése. Ezt úgy érik el, hogy az étkezésekre kellő időt szakítanak, az ételeket alaposan megrágják, amelyekhez evőpálcikát használnak, ezzel is elkerülve a habzsolást.
Kisebb adag, több hozzávaló
Az evőpálcikák használata mellett a tányérok méretére is gondosan ügyelnek, és kis adagokban fogyasztják az ételeket. Sokszor esznek főételként gazdagon megpakolt, sűrű levest, amellyel jóllaknak, mégsem terhelik meg a gyomrot.
Párolás és gyors pirítás
Az ázsiai konyhában a hangsúly a friss hozzávalókon és az egészséges alapanyagokon van. A legtöbb háztartásban az ázsiai ételek elkészítéséhez wokot, vagyis egy hagyományos öntöttvas edényt használnak, amelyben lehet sütni, főzni, párolni vagy gőzölni. Kevés zsiradék hozzáadásával ínycsiklandó és egészséges ételek készülnek benne, a magas hőmérsékleten való rövid főzési idő pedig megőrzi a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Evés közben nem isznak
Az ázsiai emberek étkezés közben semmilyen folyadékot nem isznak, mert azt hiszik, a folyadék kiszorítja a gyomorból a belekbe a szilárd táplálékot, még mielőtt az teljesen megemésztődne. Étkezés előtt ugyanakkor gyógyteát vagy vizet fogyasztanak, ezzel is növelve a teltségérzetet.
Forrás:femina.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.