Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető!Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt?
Íme egy remek tipp cukormentes változatban,hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!
Kezdjük az elején!
Tudtad, hogy alekvárt az Ókori görögöknek köszönhetjük?Először ők készítették elmarmelade névennémi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!
Mitől lekvár a lekvár?
A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja.A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más.A pektinegy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható.Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben.
A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb.A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára.
Pektin hatásai:
Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?
Rövidebb lesz a főzési idő:sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.
Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd apektint.Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesíthetedPaleo Cukorhelyettesítővel is!
Befőzésre fel!
Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.