A cukormentes lekvár titka!

A cukormentes lekvár titka!

cukormentes lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 20. 07:43
Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető!Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt?

Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető!Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt?

Íme egy remek tipp cukormentes változatban,hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!

Kezdjük az elején!

Tudtad, hogy alekvárt az Ókori görögöknek köszönhetjük?Először ők készítették elmarmelade névennémi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!

Fotó: 123rf.com

Mitől lekvár a lekvár?

A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja.A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más.A pektinegy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható.Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben.

A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb.A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára.

Fotó: 123rf.com

Pektin hatásai:

  • koleszterinszintcsökkentő
  • szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható
  • hatékony természetes méregtelenítő
  • a vastagbélrák megelőzésére is használható
  • segíti a bélműködést
  • székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható

Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?

Rövidebb lesz a főzési idő:sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.

  • Jobban megőrzi a gyümölcsízt:a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.
  • Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe:a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.
  • Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye. Kevesebb víz fő ki és párolog a gyümölcs húsából.
  • Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket

Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd apektint.Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesíthetedPaleo Cukorhelyettesítővel is!

Befőzésre fel!

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.