Ásványok az életünkben - magnézium

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 21. 14:15
Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium.

Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium.

Magnézium

A magnézium fontos a szénhidrát és zsíranyagcseréhez, illetve más tápanyagok hasznosulásához, beépüléséhez, mint például a kalcium és D-vitamin. Legfontosabb élettani funkciója, hogy segít fenntartani a normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert.

Foto:123rf.com

A magnézium forrásai

• Gabonák (búza, rozs, árpa, köles, hajdina), zöld, leveles zöldségek, valamint a diófélék.

• Spenót, kel, brokkoli, avokádó, hüvelyesek (bab, borsó), teljes kiőrlésű gabonatermékek.

• Olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye).

A fülcsengés, azaz tinnitus világszerte a népesség 10-15 százalékát érinti. A kellemetlen zúgó, búgó, csengő, zakatoló, kattogó, sistergő hanghatások lehetnek csupán átmenetiek, ám előfordulhat, hogy egy életen át elkísérnek.

Konyhai tippek:

  • Fogyasszunk kifejezetten 'zöld' zöldségeket, melyek magnézium tartalma mellett kalcium tartalma is jelentős!
  • Használjunk teljes kiőrlésű kenyereket a szendvicsekhez, pirítósokhoz, snackekhez!
  • Mivel a tészta jellegű ételek alapanyaga a gabona, ezek is jó magnézium forrásnak számítanak, de az olyan trendi ételek is, mint a wrap is alkalmasak a magnézium bevitelére.
  • Szórjuk szezámmal, mandulával a salátákat, sülteket, köreteket!
Fotó: 123rf.com

Foszfor

A foszfor a második leggyakoribb ásvány a szervezetben a kalcium után. Szerkezeti és funkcionális szerepet is betölt, az előbbi a csontok esetében fontos illetve a legtöbb sejtmembrán egyik legfontosabb összetevője. Része az úgynevezett puffer rendszernek, ami a szervezet sav-bázis (pH) és elektrolit egyensúlyát jelenti.

A foszfor forrásai

Nagyobb mennyiségben vörös húsokban, baromfiban, halban, tejtermékekben, gabonafélékben, kenyérben és tojásban található meg. Az élelmiszeripar adalékanyagként (foszfát-sók) használja, például sült termékek esetén, sajtoknál, feldolgozott húsoknál, üdítőitaloknál.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.