Táplálékaink tápanyagokat tartalmaznak, melyek biztosítják a szervezetünk számára szükséges építőanyagokat, fenntartják és szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, és fedezik a szervezet energiaigényét.
A ?testépítő" tápanyagok a fehérjék és ásványi anyagok, az anyagcsere-folyamatok fenntartásában és szabályozásában a vitaminoknak és nyomelemeknek, az energiaigény fedezésében pedig a zsíroknak, szénhidrátoknak, és kisebb mértékben a fehérjéknek van fontos szerepük.
Út a tetőtől a..
A tápanyagok emésztése, lebontása és felszívása az emésztőrendszer feladata. Mind emésztő-, mind légző rendszerünk kezdete a szájüreg. A szájüregben a fogak a táplálék őrlésében, a nyelv ízlelőbimbói az édes, sós, savanyú és keserű ízek megkülönböztetésében vesznek részt. Már az étel megpillantása kiváltja a nyál képződését, amelyből nyálmirigyeink naponta mintegy 1,5 litert termelnek. A nyál emésztőenzimekkel vonja be a falatot, mely a garaton keresztül, a nyelőcsövön át az izomrostok összehúzódásából és elernyedéséből származó hullámmozgás, azaz perisztaltikus mozgás révén a gyomorba jut.
A gyomorban megkezdődik a fehérjék emésztése. A gyomorsav végzi a táplálék fertőtlenítését és előkészítését az emésztőenzimek működéséhez, a gyomor pedig ritmusos összehúzódásaival összekeveri az ételt az emésztőenzimekkel.
A gyomorban a táplálék összetételétől függően egy-négy órát tartózkodik, majd a vékonybél első szakaszába, a nyombélbe vagy patkóbélbe kerül. A nyombélben tovább folytatódik az emésztés. A hasnyálmirigy által termelt enzimek a zsírokat, fehérjéket és a szénhidrátokat emésztik, a máj által termelt epe pedig a zsírok feldarabolását végzi. A nyombél bélbolyhokkal borított felülete a tápanyagok fokozott felszívódását segíti elő. Az emésztési folyamat alatt bélmozgások biztosítják a béltartalom emésztőnedvekkel való keveredését, valamint továbbítását a vékonybél további szakaszai, az éhbél és a csípőbél felé.
A tápanyagok a vér- és nyirokereken keresztül a májba jutnak. A máj szervezetünk kémiai üzeme: a szénhidrátokból felszívódott cukrot glikogénné, tartalék tápanyaggá alakítja, a glikogénraktárak megtelése után pedig a felesleges tápanyagokból zsírokat állít elő. Ha nagy a tápanyagkínálat, a glükózból (cukorból) és az aminosavakból is zsírokat épít fel. Ez az oka annak, hogy nemcsak a zsíros, hanem a fehérjében és szénhidrátban gazdag ételek is elhízáshoz vezethetnek.
A vékonybélből egy billentyűn keresztül a vastagbélbe kerül a béltartalom, itt tápanyagbontás már nincs. A vastagbélben lévő bélbaktériumok a normális bélműködéshez szükségesek: vitaminokat termelnek, a szervezetünk számára emészthetetlen cellulózt glükózzá alakítják. A táplálék maradéka 15-24 órát tartózkodik a vastagbélben, ezalatt felszívódik a víztartalom több, mint fele. A tápcsatorna a nyelőcső, a gyomor, a patkóbél, a vékonybél és a vastagbél falában lévő simaizmok segítségével összehúzódásokat végez. Az emésztési folyamat során e perisztaltikus mozgás továbbítja a béltermékeket egészen a végbélig. Ha a végbél megtelik, székletürítési inger jelentkezik. A felesleges salakanyagok széklet formájában távoznak a végbélnyíláson keresztül, a vízben oldódó anyagok nagy részét pedig a vizelettel a vese választja ki.Hallal könnyebb?
Egy nagyszabású finn vizsgálat megerősítette azt a feltételezést, miszerint a halevés csökkenti a depressziós tüneteket: akik ritkán esznek halat, 31 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek depressziósak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha sok halat eszünk, bizonyosan elkerüljük a rossz hangulattal járó betegséget, de a halfogyasztás mennyisége összefüggésben áll egy ország depressziós megbetegedéseinek számával. A vizsgálati eredmények ugyan kizárólag nők esetében bizonyultak statisztikailag megbízhatónak, de férfiaknál is hasonló tendenciát mutattak. A kapcsolat oka egy zsírmolekula, mely megtalálható a halhúsban, s amely segít a mániás-depressziós tünetek csökkentésében. Az omega-3 telítetlen zsírsavakat 1999-ben kapszulaként alkalmazták, és kutatások igazolták hatékonyságukat. A kutatók szerint azonban korai lenne azt állítani, hogy a halevéssel vagy akár az omega-3 zsírsav közvetlen bevitelével elkerülhető lenne a depresszió. Az összefüggések pontosabb feltérképezésére további kutatások szükségesek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.