A Salvia columbariae, vagy ismertebb nevén chia, magyar neve spanyol zsálya.
A növény apró fekete-fehér magja az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok értékes élelmiszere volt. A magjának fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz, ezért "indián futóételnek" is nevezték. A zsályafélék családjába tartozik és csodaszernek tartják. Lássuk, miért!
A chia szó, azték chian - szóból származtatható,jelentése olajos. ASalvia columbariaetörzse rövid, kopasz. Levelei hosszúkásak, tojásdad alakúak. Liláskék virágai júliustól- szeptemberig nyílnak,az apró fekete-fehér magok pedig augusztustól szeptemberig érnek.
2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Ezen kívülnagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.
Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában.A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására. Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek.A chia rendkívüli antioxidáns hatású.
Felhasználása:
Könnyen tárolható,akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert azíze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle, ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni.A levelét- azsályához hasonlóan - fűszerként használják.
Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva, növeli azok tömegét, de a kalóriáját nem. Ezért ha adiétás mennyiségű ételeketdúsítjuk chia maggal, akkor az étel térfogatát megnöveli és jóllakottság érzetet is kelt, valaminttápanyagokban gazdag táplálékhoz juthatunk a használatával.
Növeli az állóképességet,szabályozza a vércukorszintet,gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.
A chia gél lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását.Az elfogyasztott ételből az emésztés során az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ezért acukorbetegek számára nagyon értékes táplálékkiegészítő. A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A chia fogyasztása megakadályozza a kiszáradást, főként a megerőltető tevékenységek alatt. Energiával lát el, és a tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe. Segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.
Chia puding: 1,5 kanál chia mag+1 dl tej+ édesiítőszer+ összekeverni; 1 nap állni hagyni
Pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, hypoglykémia, gyomorégés, reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.
Fontos!Ne együk mértéktelenül, mert...>>
Forrás: www.rawreform.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.