Sokaknak a diétáról a fogyókúrázás jut először eszükbe, pedig hazánkban jellemzően cukorbetegség, tejcukor-, lisztérzékenység, illetve tejfehérje- allergia esetén kezdenek bele az emberek az étrendváltoztatásba.Körübelül félmillió magyart gondoznak cukorbetegséggel, de a kezeletlen betegek száma is több százezer lehet.Vannak olyan betegségek, elsősorban a táplálékallergiák, amelyek kizárólag diétával, azaz szabályozott étrenddel kezelhetők. Foto:123rf.comAz ételérzékenység hátterében több tényező is szerepelhet.Gyakran előfordul, hogy az ételekhez hozzáadott adalékanyagokra érzékenyen reagál a bélrendszerünk, többek között például glutamátokra, színezékanyagokra, tartósítószerekre, szulfitokra, szalicilátokra ezt intoleranciának nevezzük.
Mit tegyünk, hogy megelőzzük az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek?
okan gondolják, hogy a diétás kezelésnek nem lehet mellékhatása, pedig itt előfordulhat valamilyen hiányállapot kialakulása Foto:123rf.comA lisztérzékenység (cöliakia) felszívódási zavar, mely a lakosság 1-2%-át érinti Foto:123rf.comEbben a diétában a tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, míg a húskészítmények közül csak a gluténmentes termékeket szabad vásárolniA húsok sokféleképpen ízesíthetőek, többféle étel készülhet belőlük így hosszútávon gazdagíthatják a diétázók mindennapjait.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.