Brokkolit brokkolival!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 13. 15:45
Ha a brokkoli és az egyéb, úgynevezett keresztes virágú zöldség egészségügyi előnyeit akarjuk élvezni, nem elég azokat táplálék-kiegészítő formájában szedni, hanem magukat a zöldségeket kell fogyasztani.

Ha a brokkoli és az egyéb, úgynevezett keresztes virágú zöldség egészségügyi előnyeit akarjuk élvezni, nem elég azokat táplálék-kiegészítő formájában szedni, hanem magukat a zöldségeket kell fogyasztani.

Brokkoli - ahogy van

Ennek oka az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének tudósai által kiadott tanulmány szerint - amely a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban jelent meg -az, hogy a bennük található kulcsfontosságú fitokemikáliák csak így tudnak teljes mértékben felszívódni.

Emily Ho, az egyetem tanársegédje arról számolt be, hogy sosem egyszerű meghatározni, vajon a fontos tápanyagok az eredeti élelmiszereken, vagy a különféle étrend-kiegészítőkön keresztül szívódnak-e fel hatékonyabban. Bizonyos vitaminok és tápanyagok, például a folsav, amit főleg várandósoknak ajánlanak, étrend-kiegészítő formájában hatékonyabban fejti ki hatását, ám a kutatók szerint, azok az összetevők, amik a brokkoliban és a hozzá hasonló zöldségekben találhatóak, nem így működnek.

Az ok, ami miatt erre a következtetésre jutottak a szakemberek, a mirozináz nevű enzimben rejlik, mivel ez hiányzik a glükozinolátok - azaz a keresztes virágúakban található egyik értékes fitokemikália - legtöbb mesterséges változatából. Márpedig e nélkül az enzim nélkül a testünk ötször, vagy akár nyolcszor kevesebb mennyiséget képes felszívni az értékes összetevőkből.

De önmagában még nem elég, ha átállunk a zöldségek fogyasztására, hiszen azok elkészítési módja sem mindegy. Ha teljesen puhára főzzük a brokkolit, igen sokat veszít értékéből, ezért elég csupán két-három percig párolni, hogy ropogós maradjon és a fontos enzimeket is megtartsa, mivel ezek segítenek átalakítani a glükozinolátokat két értékes összetevővé: szulforafánná és erucinná. Noha a brokkoliban található meg legnagyobb mennyiségben a glükozinolát, a karfiolban, a fejes és a kelkáposztában is előfordul, de ezek esetében is fontos, hogy ne főzzük túl őket, mert csak így őrzik meg az értékes tápanyagokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.