Étrend és következmények - A 2019-es év top felfedezései - 3. rész

rost
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 03. 05:33
Sűrű évet tudhatunk magunk mögött a klinikai kutatások tekintetében. De melyek voltak a legfontosabb felfedezések 2019-ben? Íme az esztendő néhány figyelemreméltó tanulmánya.

A fehérje és a rost helyes mennyisége

Sűrű évet tudhatunk magunk mögött a klinikai kutatások tekintetében. De melyek voltak a legfontosabb felfedezések 2019-ben? Íme az esztendő néhány figyelemreméltó tanulmánya.

Bizonyára mindenki számára tartogatott meglepetéseket is az elmúlt esztendő. Nincs ez másként a klinikai kutatások terén sem – tartalmas évet zártak a kutatók. Milyen új felfedezésekkel gazdagodtak? Íme néhány tanulmány eredménye, amelyek érdemesek arra, hogy mindenki megismerje őket.

A különféle táplálkozási szokások hatása az egészségre egy igen népszerű téma volt 2019-ben is – kutatók és olvasók szempontjából egyaránt. A Google Trends szerint a legkeresettebb kifejezések között vannak az étrendek, köztük az időszakos böjt-diéta, a Noom-diéta és az 1200 kalóriatartalmú táplálkozás.

A 2019-es esztendő tanulmányai között bőven találunk olyat, amely az étkezés és az egészség kapcsolatát tárja fel.A Nature Metabolism szaklapban májusban megjelent vizsgálat például arra mutatott rá, hogy a fehérje shake-ek, melyek az izmot építeni kívánók körében meglehetősen népszerűek, veszélyt jelenthetnek az egészségre. A fitness fehérje porok főként savófehérjéket tartalmaznak, melyek magas esszenciális aminosavakkal rendelkeznek, így leucinnel, valinnal és izoleucinnel.

Az egereken folytatott kutatás azt sugallta: ezen aminosavak nagy mennyiségű fogyasztása túl alacsony szerotoninszintéhez vezet az agyban. Olyan kulcsfontosságú hormon ez, mely főszerepet játszik a hangulat szabályozásában, de különféle anyagcsere folyamatokban is.Az egereknél a magas leucin, valin és izoleucin-szint – mely extrém alacsony szerotonin-szintet okozott – elhízáshoz és alacsonyabb élettartamhoz vezetett.

Nos, ha bizonyos fehérjefajták túlzott mennyisége káros következményekkel bírhat az egészségre nézve, vajon mi a helyzet a rosttal?A gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben jelenlevő élelmi rost fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet apránként felvegye a cukrokat.

De mennyi rostot kell fogyasztanunk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készített - és januárban a The Lancet-ben megjelenő - tanulmány erre igyekezett választ adni. A kutatás 185 megfigyeléses és 58 klinikai kísérletet vett számításba, melyek közel 40 évet öleltek fel.Kiderült, hogy a halál kockázatának, s egyben a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a 2. típusú cukorbetegség és a vastagbélrák előfordulásának csökkentése érdekében ideális esetben naponta 25–29 gramm rostot kell fogyasztania egy embernek.

„A rostgazdag teljes ételek, melyek rágást igényelnek és szerkezetük nagy részét megtartják a bélben is, növelik a telítettségérzetet, elősegítik a súlycsökkentést, s kedvezően befolyásolhatják a lipid- és glükózszintet” – fejtette ki Jim Mann professzor.

Másrészről a 2019-es évben számos vizsgálat hívta fel a figyelmet arra, mennyire károsak lehetnek a nem 100 százalékban természetes élelmiszerek. Egy kisméretű tanulmány, melynek felfedezéseit a májusi Cell Metabolism közölte, azt mutatta, hogy a feldolgozott ételek hirtelen súlygyarapodáshoz vezetnek – ám nem olyan okokból, amelyekre gondolnánk.

A tanulmány szerzői maguk is meglepődtek a felfedezésen, amikor felkérték a résztvevőket arra, hogy ugyanolyan kalóriatartalommal rendelkező, ám nagymértékben feldolgozott, vagy pedig egyáltalán nem feldolgozott ételeket fogyasszanak étrendjükön belül. Azok, akik a feldolgozottat ették, gyors hízást produkáltak a másik csoporthoz képest. A kutatók ezért az ételek fogyasztásának sebességét tették felelőssé.

Fotó: 123rf.com

„Ezekben az élelmiszerekben lehet valami a szerkezetüket vagy érzékszervekre gyakorolt hatásukat illetően, mely miatt gyorsabban esszük meg őket” – jelezte Kevin Hall doktorandusz.

Ha gyorsan étkezünk, nem adunk elég időt a gyomor-bélrendszernek, hogy jelezze az agynak a telítettséget. Ezért az ember könnyen túleszi magát.A Scientific Reports-ban 2019 januárjában megjelent, egereken végzett kutatás felfedezése rámutatott: az emulgeáló szerek, amelyek a majonéztől a vajig számos termékben gyakori adalékanyagok, befolyásolhatják a bél baktériumait és szisztémás gyulladáshoz vezethetnek.Mi több, a bélre gyakorolt ​​hatás az agyban zajló folyamatokra is hatással lehet, növelve a szorongás mértékét.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyulladás helyi immunsejteket indukál olyan jelző molekulák előállításához, melyek más helyeken, így az agyban is szöveteket befolyásolhatnak” – mondta el Geert de Vries professzor.

S bár egyes tanulmányok, melyek 2019-ben úgymond címlapra kerültek, meggyőzőek voltak, a szakemberek további kutatást ösztönöznének az eredmények megerősítésére vagy a mögöttes mechanizmusok további vizsgálata céljából. Ezekre minden bizonnyal 2020-ban kerül sor.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.