10 étel, mely bizonyítottan karcsúsít!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 06. 13:33
Fogyni nemcsak azért kell, hogy bátrabban bele tudjunk nézni a tükörbe – egészségünkről van szó, amelyet a túlsúly leadásával sokkal hatékonyabban megőrizhetünk. Vannak ételek, melyek bizonyítottan fogyasztanak – érdemes őket beiktatnunk az étrendünkbe!

Fogyni nemcsak azért kell, hogy bátrabban bele tudjunk nézni a tükörbe – egészségünkről van szó, amelyet a túlsúly leadásával sokkal hatékonyabban megőrizhetünk. Vannak ételek, melyek bizonyítottan fogyasztanak – érdemes őket beiktatnunk az étrendünkbe!

A fogyással közérzetünkön és egészségünkön is javítunk. Nem fogunk többé bosszankodni a tükör előtt, büszkébben vállaljuk külsőnket, de jelentős mennyiségű betegségtől, problémától is megkíméljük magunkat, ha megszabadulunk a súlyfeleslegtől.

Bizonyos ételek a bennük található összetevőknek köszönhetően kifejezetten sokat tesznek a karcsúságunkért, a hatékony zsírégetés által. Lássuk a 10 legjobbat, amelyekhez hozzájutni is egyszerű!

1.Sovány vörös hús: a sok fehérje az izomépítést segíti elő a zsír raktározása helyett, ám a zsírégető folyamathoz kevésbé járul hozzá. Ám a húsnak magas a karnitin tartalma – s minél vörösebb, annál nagyobb. A karnitin elősegíti a zsírsavak oxidációját az energiatermeléshez, vagyis hatékonyan égeti a zsírt fogyasztásakor. Érdemes azonban tudni, hogy ha túl sokat eszünk a vörös húsból, egészségtelen állapotokat idézhetünk elő, így például növeljük a vastagbélrák esélyét. Az egyensúlyra szükség van.

2.Chili: a kapszaicin, amely a chilipaprika erősségéért is felel, számos jótékony hatással bír – csökkenti a szívbetegség esélyét és a fájdalmat is mérsékeli. Egy 2003-as tanulmány arra is rávilágított, hogyan segíti a zsír oxidációját a szervezetben, hozzájárulva a súly szabályozásához és a fogyáshoz.

3.Zöld tea: ismert diéta-támogató. Katekinben gazag, mely az anyagcserét és a hőtermelést felpörgeti, így a zsír oxidációját is. A szimpatikus idegrendszerre ugyancsak jó hatással van, hozzájárulva a zsír lebontásához a szervezetben. A teát önmagában érdemes inni, édesítés nélkül.

4.Fokhagyma: antibakteriális és szívet védő hatásai ismertek, ám tanulmányok azt is alátámasztják, miként járulnak hozzá a fogyáshoz. Egy 2007-ben elvégzett kutatás szerint a fokhagyma kiegészítők képesek lipid anyagcserével támogatni a szervezetet, mely közvetlen összefüggésbe hozható a súlyvesztéssel.

5.Mogyoró: gondoltuk volna, hogy fogyást okoz ez a finom rágcsálnivaló? Korábban a mogyorónak rossz hírét keltették, miszerint hizlal. Egy 2014-es tanulmány azonban ennek ellenkezőjére mutatott rá. Ha a magas olajtartalmú földimogyorót gyakran fogyasztjuk, a zsír oxidációját növeljük. A tanulmányban jelentős fogyást eredményezett a túlsúlyos és elhízott férfi résztvevők körében. Fontos viszont, hogy a nyers, sótlan mogyorót ajánlott enni, mert az olajos, sózott, pirított változatok több kárt okoznak, mint hasznot.

6.Kalcium: a tehéntej jótékony az egészségre, sőt a fogyásra nézve is, a zsíroxidáción keresztül. Egy 2012-ben elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a nagy mennyiségű kalciumbevitel valószínűleg növeli a zsíroxidációt a szervezetben, fogyást eredményezve. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a tejtermékeket (amely szintén előnyös), kalcium kiegészítők javasoltak.

7.Kakaó: miközben a kakaó, a csokoládé legfőbb összetevője nem okoz közvetlenül zsíroxidációt, egy 2011-es tanulmány rávilágított arra, hogyan volt képes a kakaó mozgósítani a zsírsavakat a szervezetben testmozgás után. Meglepő módon az étcsokoládé gyakori fogyasztása két héttel az adatgyűjtés előtt képes volt növelni a szabad zsírsavak mozgósítását a testben, eredményesebb fogyást elérve az edzéssel együtt. A titok: magasabb kakaótartalom és kevés cukor.

8.Fahéj: a fokhagymás tanulmányhoz hasonlóan a fahéjról is bizonyították, hogy csökkenti a szérum lipid szinteket, mely fogyást okoz. A 2003-ban elvégzett tanulmány a fahéj lipidekre gyakorolt hatásairól azt mutatta, hogy a fahéj bevitel csökkenteni tudta a szérum glükózt, triglicerid- és LDL szintet, valamint a összkoleszterin szintet a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknél, melyek mind hozzájárulnak a természetes fogyáshoz. Ügyeljünk azonban mindig arra, hogy valódi fahéjat fogyasszunk!

9.Brokkoli: a diabétesz egyik fő rizikófaktora a középponti elhízás, az az állapot, amelyben a zsír legnagyobb része a törzsre koncentrálódik. Egy 2013-as tanulmány, melyet a brokkoliról végeztek, kimutatta, miként mérsékeli ez a zöldség a triglicerid-, a HDL- és az LDL szintet a szervezetben, a lipid anyagcsere javításával, csökkentve a testsúlyt.

10.Paradicsom: a mutatós piros zöldség antioxidánsban gazdag, melyről már bebizonyították, hogy bizonyos rákok ellen harcol. Egy, elhízott patkányokon végzett kísérletben paradicsom ecetet használtak a kutatók. Az eredmény: a paradicsom ecet jelentős mértékben képes volt csökkenteni testsúlyukat, mérsékelve egyúttal a triglicerid-, a HDL- és LDL szintet is. Vagyis, ha beiktatjuk ezt a folyadékot étrendünkbe, segít leadni a súlyfelesleget.

Természetesen, miközben a fenti módszerek közül bármelyiket kipróbálhatjuk, sose feledjük, hogy testmozgásra is szükségünk van a hatékony fogyáshoz!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.