Az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően napi fél liter tejet tanácsos inni egy felnőttnek. A tejzsír kiválóan emészthető, nagy része lebomlás nélkül szívódik fel.
A tej az emlős állatok tejmirigyei által kiválasztott, bonyolult összetételű és felépítésű biológiai folyadék, mely tartalmazza az újszülött fejlődéséhez szükséges valamennyi tápanyagot - fogalmazta meg Bartha Zsolt belgyógyász, majd felsorolta a tej jó tulajdonságait. - Táplálkozás szempontjából a tejzsír, a tejfehérjék, a tejcukor, az ásványi sók s a vitaminok a tej legfontosabb összetevői. A tejzsír segít az áttétképzés csökkentésében, az immunrendszer erősítésében, a szív-érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a csontritkulás, a fogszuvasodás megelőzésében.
A tejben lévő bioaktív anyagok segítenek fenntartani a szervezet harmonikus működését, megelőzik a betegségeket és gyógyítják a már meglévőket. Ezért a tejzsírban gazdag tejtermékeket egészségvédő élelmiszereknek nevezzük. A tejfehérjék aminosav összetételük miatt teljes értékűek. A tejcukor elősegíti a kálcium, a magnézium, a foszfor s más ásványi anyagok felszívódását. A tejcukorból képződő tejsav gátolja a vastagbélben nemkívánatos bélbaktériumok szaporodását, a kálcium-laktát gátolja a májban a zsírlerakódást.
A tejben lévő ásványi anyagok (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, klorid, magnézium) könnyen felszívódnak - főleg fiatal és idős korban -, s a szervezet számára egyszerűen hozzáférhetőek. A tejben 14 féle vitamin található. A kálcium felszívódását és a csontokba beépülését segítő D vitamin, a felszívódásra kedvezően ható laktózt, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjéket, A-vitamint, magnéziumot és különféle mikroelemeket tartalmaz. - Leszel, amit eszel - tartja a mondás - idézte az orvos. - Ennek tükrében azt javaslom, hogy mindenki igya a neki való legjobb tejet. Kísérletezze ki, hogy milyen zsírtartalmú az optimális számára.
Gyermekeknek napi 2 deciliter, felnőtteknek 4-5 deciliter fogyasztását javaslom. Ez a mennyiség biztosítja a napi kalciumszükséglet 70 százalékát, a zsírszükséglet 15-20 százalékát, a szénhidrátszükséglet 7-10 százalékát. A nyers tejet érdemes fogyasztás előtt felforralni. A magyar átlag lakosság 10 százaléka tejcukor (laktóz) érzékeny. Ők nem isznak tejet, de ehetik a savanyított tejtermékeket, a kefirt, a yoghurtot, a tejfölt, mert ezekben lebomlott a laktóz és fogyasztásuk nem okoz panaszokat. Az üzletekben kapható tejkészítmények közül csak a valódit érdemes megvenni.
A tej- sport-és fogyókúrás, a kakaó-és karamell ízű italok tejipari melléktermékeket tartalmaznak, melyek nem pótolják a természetes tejet. A legjobb a valódi tejből otthon megfőzni a kakaót, karamellt. A yoghurtok közül azt tanácsos választani, amelyekben gyümölcs van. Jó tudni, hogy a gyümölcskészítményest ballasztanyagokkal egészítik ki. Az élőflórás tejtermékek (pro- és prebiotikumos) arra jók, hogy helyrebillentsék a bél flóráját valamint bélbetegeknek valók.
A szervezet állandó koleszterin készlete 100-150 g. Közép-Európában a táplálékkal bevitt napi koleszterin mennyiség 400-740 mg fejenként, és ebben a tej és tejtermékek általában 70-100 mg-ot tesznek ki. Vagyis a táplálkozással bevitt koleszterin mennyiség tört része annak, ami a szervezetben naponta keletkezik. A tejzsír kiválóan emészthető, nagy része lebomlás nélkül szívódik fel, vagyis a máj megkerülésével, a véráram segítségével jut el a felhasználás helyére.
Más zsírok és olajok egy részét az epének és hasnyálmirigynek kell lebontania ahhoz, hogy felszívódjanak. A tejfeldolgozás során alkalmazott homogénezés (a zsírgolyócskák felaprózása mechanikai úton) hatására gyorsabb a felszívódás. Diétázáskor nem az a lényeg, hogy a fogyókúrázó sovány vagy zsíros tejterméket eszik-e, hanem az, hogy mennyi zsír került a szervezetébe a naponta elfogyasztott az összes élelmiszerrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.