Valentin-nap és inzulinrezisztencia - Mennyit nassolhat az IR-es?

nassolás
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 13. 14:02
Ma van február 14-e, vagyis a Valentin-nap. Ekkor fiúk virággal és csokoládéval kedveskednek a szívük választottjának, cukrászdába mennek, megédesítve ezzel az együtt töltött napot. De mi a helyzet akkor, ha valaki IR-rel küzd? A csoki és a sütemények teljesen tiltólistára kerülnek?

Ma van február 14-e, vagyis a Valentin-nap. Ekkor fiúk virággal és csokoládéval kedveskednek a szívük választottjának, cukrászdába mennek, megédesítve ezzel az együtt töltött napot. De mi a helyzet akkor, ha valaki IR-rel küzd? A csoki és a sütemények teljesen tiltólistára kerülnek?

A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Inzulinrezisztencia

Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia tulajdonképpen a kettes típusú cukorbetegség előszobája. Ebben az esetben a megfelelő vércukorszint eléréséhez túl nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek. Amennyiben sokáig van fokozott munkatermelésre késztetve a szervezet, akkor egy idő után a hasnyálmirigy kifárad, és a vércukorszint is el kezd emelkedni. IR esetében felhívhatja a problémára a figyelmet a hasi hízás, a fáradékonyság, koncentrációzavar, meddőség, a rendellenes menzesz, valamint a fokozott szőrnövekedés.

Az inzulinszinttel kapcsolatos eltéréseket cukorterheléses vizsgálattal lehet kideríteni. Amennyiben bebizonyosodik az inzulinrezisztencia megléte, úgy igen fontos az életmódváltás – ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában-, valamint szakorvosi javallatra gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

33592766 - fresh slice of carrot cake

Csokoládé és sütemény- csak óvatosan

A Valentin-nap gyakran nagy kihívást jelenthet mind a betegek és a párjuk számára. Hiszen esetükben nem mindegy hogy mit és mennyit is esznek.

"Természetesen ehetnek csokoládét és süteményeket is az IR-ben szenvedők, de érdemes lecserélni a cukrot és a fehérlisztet egészségesebb, alacsonyabb energia-és szénhidrát tartalmú változatra. Sima cukor lehet egyrészt cukoralkoholokat használni, mint például a nyírfacukor, eritrit, esetleg használható stevia, vagy mesterséges édesítőszerek közül is kiválaszthatjuk az ízlésünknek, céljainknak, pénztárcánknak megfelelő változatot. Amennyiben liszt alapú süteménnyel szeretnénk meglepni a párunkat, akkor helyezzük előtérbe a magas rost tartalmú liszteket, mint például teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, vagy akár választhatunk különlegesebb terméket is, mint a mandulaliszt vagy kókuszliszt"- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. A szakértő hozzátette, hogy a hozzáadott cukrot nem tartalmazó és magas rost tartalmú termékek lassabban fogják megemelni a vércukorszintet, előbb okoznak teltségérzetet, és az emésztésre is kedvező hatással lesznek.

Tovább fontos hogy a diabetikus termékek választása esetében figyelni kell arra, hogy a diabetikus terméknek azt lehet hívni, aminek az édesítése nem egyszerű vagy kettős szénhidrátokkal történt, de a fruktóz kivételt képez ez alól. Illetve a szénhidráttartalma sütő- és tésztaipari készítményeknél legalább 30%-kal, egyéb élelmiszereknél legalább 50%-kal alacsonyabb legyen. Összetevőket minden esetben érdemes a diabetikus készítmények esetében is elolvasni, hiszen van köztük jó pár fehér liszt alapú termék.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.