Milyen böjtölési lehetőségek vannak?
A fogyás hagyományos módja általában a kalória leszorítása. Süti helyett zöldség, üdítő helyett víz vagy tea és így tovább. Sokan azonban inkább a böjtre esküsznek. Vajon valóban segít?
Általában a kalória csökkentését javasolják a fogyni vágyóknak, melynek lényege, hogy minden, sokkalóriás élelmiszert egy kisebb „fajsúlyúra” cserélnek.
A módszer neve időszakos böjtölés. De mi is a lényege? Ahelyett, hogy megváltoztatnánk, mennyit eszünk, azt módosítjuk, hogy mikor. „Az időszakos böjtölés úgy határozható meg, mint a nem evés időszaka azután, hogy ettünk” – magyarázta Krista Varady, PhD, a Chicago-i Illinois Egyetem táplálkozás professzora, a kineziológia és táplálkozás tanszékről.
A böjt eredetileg a vallásból eredeztethető. Számos vallás – beleértve a keresztényt, a zsidót, az iszlámot is – tart böjtölési időszakokat, spirituális okokból. Emellett szakemberek már régen rájöttek, hogy az ételek kihagyásának van némi egészségügyi előnye: megindul a fogyás, csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.
Normális esetben, miután eszünk, a hasnyálmirigy hormon inzulint szabadít fel. Ez az inzulin segít a véráramból a sejtekbe juttatni a cukrot és azt energiaként használni. Bármennyire cukor marad is, az a zsírsejtekbe jut tárolásra. Az étkezések között azonban az inzulin leesik és a zsírsejtek a tárolt cukrot szabadítják fel, hogy szervezetünk továbbra is jól működhessen.
A böjt megelőzi az inzulin felszabadítást, hosszabb időre. Ezért a testnek zsírt kell égetnie az energia érdekében – a cukor helyett.
1.Az alternatív napi böjt a legintenzívebb változat. Ezen a napon semmit sem eszünk, vizet vagy kalóriamentes folyadékot ihatunk, majd következő nap azt eszünk, amit akarunk.
2.Módosított alternatív napi böjt: ennek során az alacsony kalóriás napok (kb. 500 kalória fogyasztható) és a normálisak váltogatják egymást.
3.Az 5:2 diéta: ez a böjt arról szól, hogy 5 napon át normálisan étkezünk, majd az azt követő 2 napban nagyjából 500 kalóriára szorítjuk le táplálkozásunkat.
A böjtöt leginkább utánzó módszer az, amikor csak néhány napon át fogyasztunk alacsony kalóriás ételeket, majd ismét visszatérünk megszokott táplálkozásunkhoz. Ez a böjt kétségtelenül sok előnyét kínálja, időbefektetés nélkül. Az étkezések idejére koncentrálás sem rossz módszer azonban: ennek során csak bizonyos időszakban eszünk a nap folyamán, például délelőtt 10-től este 6-ig. A nap többi részében pedig böjtölünk.
Van rá bizonyíték, hogy a váltakozó böjt és a megszokott táplálkozás időszakai segítenek a fogyásban, de nem sokkal többet, mint ha kalóriacsökkentéssel élünk.
Dr.Varady végzett egy tanulmányt arról, hogy a váltakozó böjt és a kalóriacsökkentés miként hatott 100 elhízott felnőtt esetében. Egy év után a böjtölők kb. testsúlyuk 6 százalékától szabadultak meg, míg a kalóriacsökkentők 5,3 százaléktól.
Más tanulmányok a böjt esetében 3-8 százalékos testsúlycsökkenést állapítottak meg, míg a csak bizonyos napszakban evőknél 3-4 százalékosat.
A cikket a böjt egyéb jótékony hatásaival folytatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.