Kezdetben a Nap melegével aszaltak, később egyszerű aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tűzhely (sparhert) sütőjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából. Ma már nagy teljesítményű, folyamatosan működő aszalógépek készítik az egyszerű aszalványokat és a cukormázzal készített, úgynevezett kandírozott gyümölcsöket. Valamikor rangos csemege volt a szultána, amely nem más, mint dióval vagy mandulával töltött,aszalt szilva.
Aszalt szilvát nem csak magában rágcsálhatjuk, de húsok mellé és desszertekbe is remek hozzávaló.
Nagy hagyománya van nálunk és a többi szilvatermelő országokban is alekvár főzésének. Valamikor a ház előtt, az udvarban állították fel a vörösrézből készült üstöt: ebbe került a megmosott és kimagozott szilva. Reggel kezdték el főzni, de állandó keverés és lassú hevítés mellett csak délutánra lett készen acukor hozzáadása nélkül készült szilvalekvár, amely olyan sűrű volt, hogy megállott benne a fakanál! A kihűlt lekvárt azután mázas fazékba, szilkébe töltötték, csinosan, vászonnal lekötötték és a háziasszony elhelyezte a kamra polcán. A modern konyhában ecettel kiöblített lábosban főzik a szilvalekvárt - keverés nélkül, de igen megbízható eredményességgel.
Évszázadok óta kedvelt ital honunkban és számos más országban isa szilvából készült pálinka, a szilvórium, amelyet az Európai Unió is védett magyar terméknek, hungarikumnak fogadott el. Ez a nemes ital az irodalom számos alkotásában megjelenik. Schwartner Márton statisztikus a 18. században már ezt jegyezte fel a naplójában: "Itt készül (t.i. a Szerémségben) az egész Magyarországon híres szilvapálinka ... amelynek gyakori élvezetétől több szlovákot ért az idő előtti halál, mint a török kardtól."
![]() |
Védett magyar termék |
A szilva nemcsak a magyaroknak fontos:a világ sok helyén Magyarország jut róla a kertészek eszébe.A magyar szilvának ugyanis különleges tulajdonságai vannak!A szilva hazánk legelterjedtebb gyümölcsfaja, szinte az ország egész területén megél és ízletes, beltartalmát tekintve értékes gyümölcsöt érlel. A szilva szó - latinul - először egy 1522-ben kelt oklevélen jelenik meg, mint "una libra pruni besztercei", ami annyit tesz, hogy egy libra (azaz egy font) Besztercei szilva. Ez is azt bizonyítja, hogy a nevezetes és ma is széles körben termesztett Besztercei szilva már akkoriban is létezett és kedvelt fajta lehetett. E szilvafajtánk Németországban és Nyugat-Európa más országaiban is elterjedt, többnyire Magyar szilva néven.
A Beszterce szláv szó, egy erdélyi település neve és patakot jelent. Rapaics Rajmund A magyar gyümölcs című könyvében azt valószínűsíti, hogy a Besztercei szilva őshazája Szíria lehetett, ahonnan többnyire aszalva szállították Rómába, majd onnan a Balkán közvetítésével jutott el Erdélybe.
Gyümölcsészeti különlegessége, hogya Besztercei az egyetlen, úgynevezett magnemes gyümölcsfajtája a Kárpát-medence flórájának. Ez azt jelenti, hogy ha a Besztercei szilva magját elvetjük, és abból egy hajtás nő ki, ami később fává cseperedik, akkor rajta éppen olyan gyümölcs fog teremni, mint azon az anyafán, amelyről a mag származott. Ha tehát a kertészkedő ember a Besztercei szilvafája alatt egy magoncot talál, akkor azt bízvást elültetheti a saját vagy a szomszédja kertjében, mert arról a fáról később nemes gyümölcsöt szüretelhet.
A szilva a népi gyógyászatban is helyet kér magának:a leveléből hideglelés elleni teát főztek, székrekedés ellen használták és szájöblítő szert is készítettek belőle. Amodern élelmiszeripar sokféle készítményt állít elő szilvából: ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a dzsem és az ivólé is - hogy csak a leggyakoribbakat említsük.
Aszilva és az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamintartalmávalsegít salaktalanítani a szervezetünket, serkenti a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.