Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek összegyűjtötték az öt legjobb módszert arra, hogyan óvhatják meg a szülők gyermekeiket a mérgező vegyszerektől a házban és a ház körül.
A Kanadai Partnerség a Gyermekegészségügyért és a Környezetvédelemért (CPCHE) szakértői aházi por szabályozását, a kevésbé toxikus, illatmentes tisztítószereket,a rendkívül óvatosan végzett felújítást, a bizonyos típusú műanyagok kerülését és a kevés higanyt tartalmazó halfajták fogyasztását tartják az öt legfontosabb intézkedésnek, amelyekkel csökkenteni lehet agyermekek egészségét károsítógyakori toxikus behatások mértékét.
Erica Phipps, a szervezet igazgatója szerint ha a szülők ezen azöt területen megteszik a szükségesintézkedéseket, jelentős mértékben csökkenthetik a méreganyagok behatását gyermekeikre - ráadásul még pénzt is megtakaríthatnak.
Az ajánlott tevékenységek listáján a gyakoriporszívózás, felmosás illetve nedves ruhával végzett portörlésáll az első helyen. A házi por az olyan méreganyagok behatásának fő forrása, mint például az ólom vagy a higany, amelyek már kis mennyiségben is károsíthatják a fejlődő agyat. A legsérülékenyebb időszak amagzati kor, ezért a várandós édesanyáknak különös figyelmet kell fordítaniuk környezetükre.
A méreganyagok behatását (és a költségeket) azzal is csökkenteni lehet a háztartásban, hogy a szülők egyszerűbb, nem mérgező tisztítószerekre váltanak. A szódabikarbóna és azecet hatékony súroló- és tisztítószereklehetnek, és a légfrissítők illetve illatos mosószerek mellőzésével csökkenthetjük a gyermekeket érő toxikus behatások mértékét.
Lakásfelújításkor oda kell figyelni arra, hogy a terhes nők és a gyermekek maradjanak távol a felújítás alatt álló területektől, hogy ne kerüljenek kapcsolatba améreganyagokkal teli porral és a festékekből,ragasztókból és tömítőanyagokból származó toxikus gőzökkel. A felújítandó területet nejlonnal hermetikusan el kell zárni a ház többi részétől.
A szülőknek nagyon meg kell válogatniuk, milyen műanyagokat használnak a háztartásban, különösen az élelmiszerek tárolásával és felszolgálásával kapcsolatban. A szakértők szerint még a„mikrózható”feliratú műanyagedényeket sem szabad amikrohullámú sütőben használni,mivel a vegyi anyagok átkerülhetnek az élelmiszerekbe.
Anehézfém-mérgezéselkerülése érdekében válasszunk olyan halfajtákat, amelyek kevés higanyt tartalmazhatnak. Ilyen például az atlanti makréla, a hering, a szivárványos pisztráng, a friss vagy konzervlazacés a tilápia.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.