Pünkösdi ebéd tippek

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2017. június 04. 14:08
Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység, a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.A magyar kultúrában több szokás kötődik a Pünkösdhöz, például a pünkösdikirály- választás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés, a törökbasázás, a királynéjárás stb.

Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység, a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.A magyar kultúrában több szokás kötődik a Pünkösdhöz, például a pünkösdikirály- választás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés, a törökbasázás, a királynéjárás stb.

E jeles napnak köszönhetően minden családban ünnepi ételek kerültek az asztalra. Íme néhány recept, a kedvelt pünkösdifogásokból.

Idei libasült

Hozzávalók:

  • 3 kg tisztított, bontott liba
  • 1,5 dkg só
  • 3 g majoránna
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 80 dkg főtt burgonya

A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.

Becsinált jérce

Hozzávalók:

  • 1,8 kg tisztított, bontott jérce
  • 10 dkg sárgarépa
  • 8 dkg gyökér
  • 6 dkg zellergumó
  • 1 dkg só
  • 5 dkg zöldborsó
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg kelvirág
  • 6 dkg vaj
  • 6,5 dkg liszt
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl tejszín

A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel vagy burgonyával.

mixonline

Almás-meggyes rétes

Hozzávalók (10 személyre)

Elkészítés:Külön-külön az almát és a meggyet edénybe rakjuk, a hozzávalókkal ízesítjük, majd egy forralás után hagyjuk hűlni. A leveles tésztát szétterítjük, laponként olajjal megkenjük, és búzadarával megszórjuk, hogy ne áztassa el a tésztát a töltelék. A rétes tészta egyik szélére terítjük az almatölteléket, és óvatosan feltekerjük, majd ezt a műveletet hajtjuk végre a meggytöltelékkel is. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 °C-on, 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd egyenlő szeletekre vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fásy Ádám

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.