Új termés, új bor és Mars isten szent madara, a lúd kerül a figyelem középpontjába november első dekádjában. Ha valaki babonás, azért, ha nem, akkor egy kiváló libaétel és a mondakörhöz kapcsolt remek programok miatt érdemes egy kis figyelmet szentelni november 10. és 13 között a Márton-napi témának.
Mi azt javasoljuk, nem érdemes kockáztatni, nem túl nagy áldozat november 11-én libát enni, hiszen számos étterem kínál ínyenc alternatívákat. És ha a lakoma után újborral koccintunk, erőt és egészséget töltünk magunkba.
Ha a libának a mellcsontos része kerül tányérunkba, érdemes megnézni közelebbről, a hiedelem szerint ha barna és rövid a csont, akkor sáros tél lesz, ha hosszú és fehér, akkor szép havas.
A legjobb ár/érték arány idén is Márton-nap témában a Papok Borozója Balatonszőlősön, ahol egy egész menüsort kapsz mindössze 3990 Ft-ért. Budapesten az érfelvágós novemberi időben minimum a duplájáért tudsz szert tenni valami életörömre egy erős közepes étteremben.
A Papoknál ezzel ellentétben balatoni panoráma, csúnya idő esetén kandallós vidéki borház hangulat vár, rendes kemencében készült ételekkel. Az idei menü ezért a mintegy 4000 forintért:
Ha szélesítenéd kicsit az ételsort, házi füstölt libamáj saját zsírjában pirítóssal és kemencében sült sólet füstölt libamellel egészíti ki a tematikus választékot.
Mielőtt azt gondolnád, hogy “jajdemesszevan”, és az üzemanyag is pénzbe kerül, vedd számításba: rég behozod az ételek és italok árán, a pécselyi medence finom borairól nem is beszélve, amiket 100 forint körüli deciáron tölthet magába az, aki nem vezet. Kóla helyett ott a házi bodza és málnaszörp, igazi hormonmentes tiszta vízzel. Láthatod a Balatont, érezheted az avar illatát, gyönyörködhetsz a lecsendesedett szőlőhegy ritmikus sorváltásaiban. Olyan élmény ez, hogyha csak egy zsíroskenyeret tolnál be a Papok borozójában, akkor is megérné kocsiba ülni.
Ez a libaügy jó apropó és program, szívből ajánljuk. Mert az élet értelme a streetfood-on és fine dining-on túl van, ott, ahol a kurtafarkú vadmalac túr az erdő szélén, és a szarvasok megrágják a tujákat. Ahol a kecskék és a nyuszi nem plüssből van, és a Papp család vendégszeretete őszinte. És nincs szervízdíj, nincs rejtett költség, nincs kérdés.
Asztal és libafoglalás telefonon: +36.70.250.8481, e-mailen: [email protected]
Ősz!téli nyitva tartás: csütörtöktől vasárnapig
Libasor csak előzetes előjegyzésre: november 10-13.
Cím: Papok Borozója, Balatonszőlős (Balatonfüred fölött a szőlőhegyen)
Bővebb információ: gastropapp.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.