Ha azt mondjuk: zöldség, akkor vegyük szó szerint a brokkoli esetében. Az egyik legzöldebb tányérra való, rengeteg vitamint hordoz magában!
Már csak azért is rászolgált erre a címre, mert temérdek ételben fogyasztjuk rendszeresen. Ez az olasz eredetű étel sokféle találási módszerrel kerülhet az asztalra: nyersen, párolva, sütve. Mindenki másra esküszik.
Családfa
A brokkoli felmenőit máig nem sikerült teljes bizonyossággal megtalálni. Több apa- és anyajelölt között ott van, egy kaukázusi őskáposzta faj, és egy krétai vadkáposzta család is. Mindenesetre, ez a rejtély már a rómaiakat se akadályozta meg abban, hogy nagy örömmel termesszék és fogyasszák.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kor egyik szakácskönyvében, és más leírásokban is megtalálható már. Brassicának nevezték, ezt vette át az olasz nyelv is, hogy aztán az 1590-es évek Franciaországából egészen Amerikáig követni lehessen a zöldség útját, ahol az 1920-as években terjedt el. Magyarországon hosszú ideje ismerték már, azonban csak az utóbbi 25 év tette igazán népszerűvé.
Fogyasztásra tervezték!
A brokkolit fogyasztásra termesztették. Nem csak a rózsája, de a szára is ehető, akár nyersen is, hiszen így sokkal több vitamint tartalmaz. A főzés ugyan segíti az emésztést, de egy kutatás során kiderült, hogy csökkenti a brokkoliban található sulforaphane mennyiségét és felszívódásának gyorsaságát is, pedig ez az anyag hozzájárulhat a szív és a szem védelméhez, a csontok erősítéséhez, a szervezet méregtelenítési folyamataihoz és a rák megelőzéséhez is!
Azt ajánlják, hogy akik mégis szívesen fogyasztanának főzött brokkolis ételeket, azok a már készételbe morzsolják bele a nyers zöldséget! Így nem csak a sulforaphane mennyiségét tartjuk meg, hanem azt a rengeteg vitamint is, ami a nyers zöldségben megtalálható: B1-, B2-, B6- és E-vitaminok is kimutatható mennyiségben fordulnak elő benne, együtt temérdek más anyaggal, amik a legkülönfélébb módszerekkel tartják távol a szervezettől a rákot.
Méregtelenítést segítő funkciója, segíti a szervezetet megszabadítani a rákkeltő anyagoktól; nők, és férfiak esetében egyaránt segíti a prosztata és egyéb, főként női daganatok kialakulását, valamint csökkenti a tumor növekedést serkentő 4-hidoxi ösztront.
Akik nem szívesen esznek brokkolit, azok fogyaszthatják a rokonságát is, amibe beletartozik a karfiol és a fejes káposzta is. Akik számára esetleg gondot jelent a megkülönböztetésük, ha lehetőségük van rá, nézzenek körül egyszer a piacon.
Ha már arra járnak, figyelmükbe ajánlunk néhány trükköt: érdeklődjünk a felől, hogy mit vásárolunk, első termést vagy a szüret után növő oldalhajtások virágrózsáját. Előbbi ízletesebb, míg az utóbbi alkalmasabb arra, hogy eltegyünk belőle egy keveset télire.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.