A tüdőrák és brokkoli

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. december 21. 00:00
Számos korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a brokkoli fogyasztása megelőzheti a tüdőrák kialakulását.

Számos korábbi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a brokkoli fogyasztása megelőzheti a tüdőrák kialakulását.

Egy nemdohányzó nők körében végzett új tanulmány szerint, nincs szoros összefüggés a keresztvirágzatú zöldségekben található vegyületek és a tüdőrák kialakulásának kisebb kockázata között.

Közel ezer nemdohányzó tüdőrákos és egészséges kínai nőn végeztek el a vizsgálatokat és nem találtak egyértelmű összefüggést tüdőrák kialakulásának veszélye és a vizeletből kimutatható izothiocianát (ITC) szintje között. Az izothiocianát egy, a keresztvirágzatú növényekben, például a brokkoliban megtalálható vegyület, melynek rákmegelőző hatást tulajdonítanak.14987A kutatást Dr. Jay H. Fowke, a Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem egészségügyi központjának munkatársa végezte, mely során egy hetvenötezer sanghaji nőn végzett átfogó egészségügyi felmérés adatait használta fel. A kutatók szerint további vizsgálatokra lenne szükség, hogy biztosan kizárják a vizeletből kimutatható ITC szint, és a tüdőrák kockázat közötti összefüggést.

A dohányzás egyértelműen megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de Fowke és kutatócsoportja rámutatott, hogy a tüdőrákosok egynegyede soha nem gyújtott rá, ezért nagyon fontos azonosítani a betegség kialakulásának egyéb okait.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.