Ünnepi hangulat - 9 különleges koktél recepttel!

koktélok
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 20. 13:30
Közelednek az ünnepek - ez a szezon aztán bővelkedik a jobbnál-jobb receptekben, de gondoljunk arra is, mit fogunk inni! Mit szólnánk egy újszerű koktélhoz?

Közelednek az ünnepek - ez a szezon aztán bővelkedik a jobbnál-jobb receptekben, de gondoljunk arra is, mit fogunk inni! Mit szólnánk egy újszerű koktélhoz?

Az ünnepi hangulathoz nemcsak a díszítések, a karácsonyi dallamok segítenek hozzá, hanem a családi- és baráti összejövetelek is, melyeket finom sütemények és italok kísérnek.

A téli klasszikusok - forralt bor, puncs - mellett ilyenkor érdemes megkóstolni néhány érdekes ízvilággal kényeztető koktélt is - ne feledjük, a koktélkészítés közös móka is! Az eggnog például Amerikában elmaradhatatlan karácsonyi klasszikus - próbáljuk ki itthon, akárcsak az alábbi finomságokat!

koktél3

Íme néhány kiváló koktél recept.

1.Angyali élvezet: ez a krémes, rózsaszín, kellemes ízű koktél desszertként ideális, nem számít azonban igazán klasszikusnak, gin-tartalma miatt. Rózsaszín külseje a grenadine-nak köszönhető. 3 perc alatt elkészül. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók.

Kell hozzá 28 gramm krém, 0,25 deciliter triple sec, 0,25 dl gin, egy kevés grenadine. A hozzávalókat shaker-ben keverjük össze jégkockákkal, majd ízléses poharakban felszolgáljuk.

2.Candy cane:borsmenta, csokoládé és bogyós gyümölcsök keveréke. A végén egy kis zúzott borsmenta cukorkával ízesítendő. 3 perc alatt kész. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók

0,25 deciliter áfonyás vodka, 0,25 deci borsmenta pálinka, 0,25 deciliter fehér kakaó krém, 7 gramm grenadine, valamint buborékos ásványvíz. A víz és a többi hozzávaló aránya legyen fele-fele.

Öntsük össze a vodkát, pálinkát, a fehér kakaó krémet, a grenadine-t, és jéggel keverjük össze. A koktélos poharakban zúzott borsmenta cukorkákkal együtt kínáljuk. A tetejére kerüljön egy kis ásványvíz!

koktél

3.Karácsonyi Jones: ananász, eper és vodka keveréke, a tetején egy kis citromos-lime-os ásványvízzel - igazi frissítő koktél! Díszítésként egy kis menta levél is jöhet a pohárra. 5 perc alatt készül el. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók.

4 friss eper kell hozzá, 0,40 deciliter vodka, 2 teáskanál finomított cukor, 1,47 deciliter ananászlé, citromos-vagy lime-os ásványvíz, esetleg 7-up szénsavas ital és egy kis menta a díszítéshez.

Keverjük össze a vodkát, az epret, cukrot és az ananászlét. Töltsük poharakba, majd öntsünk a tetejére a citromos-lime-os ásványvízből vagy szénsavas italból. Végül díszítsük.

4. Eggnog (tojáslikőr): hagyományos amerikai ünnepi koktél, mely nélkül egy karácsony sem múlhat el az Egyesült Államokban. 25 óra legalább, mire egy házi készítésű Eggnog tökéletes lesz. Érdemes azonban kipróbálni ezt a klasszikust. Az alábbi recept 16 italra elegendő:

6 tojás kell hozzá, szétválasztva; fél csésze finomított cukor, 1 / 4 teáskanál só, 2 teáskanál vanília, 2 csésze brandy, 1 csésze tej, valamint szerecsendió, amelyet dísznek is használunk. A tojás sárgáját, 1/4 csészényi cukrot, a szerecsendiót, a sót, a vaníliát együtt verjük fel, amíg egy vastag, világossárga masszát nem kapunk. Lassan keverjük bele a brandy-t is (a rum és a whiskey is népszerű megoldás), valamint a tejet.

Fedjük be és hagyjuk éjszakára hűlni. Nem sokkal a felszolgálás előtt, a tojás fehérjéket is verjük fel lágy habocskákra. Fokozatosan keverjük bele a fennmaradt ¼ csésze cukrot, habosítsuk, hogy habcsók-szerű állagot kapjunk. Végezetül lassan öntsük ezt a krémet a hűtött brady-keverék tetejére, és óvatosan keverjük meg. Az Eggnog-ot bögrében szolgáljuk fel, a tetejére pedig szerecsendió kerül díszítésként.

koktel2

5.Angol karácsonyi puncs: igazi melegítő koktél! Sötét rum az alapja, mellyel vörösbor és tea keveredik. 20 perc alatt készül el, 27 italhoz való a recept.

Hozzávalók: 750 ml sötét rum, 750 ml száraz vörösbor, 3 csészényi erős tea, 453 gramm cukor, egy nagy narancs leve, 1 nagy citrom leve.

Melegítsük fel -de ne hagyjuk forrni - a bor, tea, citrom és narancs levét, majd öntsük egy puncsos (hőálló) tálba őket. Öntsünk annyi cukrot, amennyi csak lehetséges, egy nagy merőkanálba, a fennmaradt mennyiséget pedig a puncsos tálba. A merőkanálnyi cukrot öntsük fel rummal. Keverjük őket össze, és még forró állapotban öntsük a puncsos tálba. Jól keverjük meg és oltsuk el alatta a lángot. A maradék rum is kerüljön a puncsba. Fehérboros poharakban kínáljuk.

6.Grincs: Dr. Seuss klasszikus karácsonyi meséjéről kapta a nevét ez a finom ünnepi koktél. A piros díszítés a szívet jelképezi. A dinnyés ízesítés mosolyt csal a mogorva Grincs arcára is! 3 perc alatt kész a koktél - a recept 1 koktélra szól.

0,59 deciliter dinnyelikőr, 0,60 deciliter citromlé, 1 evőkanál sima cukorszirup, Maraschino cseresznye a díszítéshez.

koktél5

A hozzávalókat koktél shaker-be tesszük, jéggel együtt összekeverjük. Töltsük mutatós koktél poharakba, majd díszítsük a cseresznyével.

7.Ünnepi tölcsér: dinnye, menta, csokoládé, krém - nem egy szokványos keverék, de igen érdekes ízt kapunk, ha elkészítjük ezt a koktélt, mely 3 perc alatt megvan.

1 koktélhoz való mennyiségek: 0,59 deciliter dinnyelikőr, 0,60 deciliter mentás krém, 0,60 deciliter fehér kakaó krém, menta levelek, és málna a díszítéshez. A hozzávalókat koktél shaker-ben keverjük, jéggel együtt, majd poharakba töltjük és málnával dekoráljuk.

8. La Vie En Rouge: igazi, karácsonyi piros árnyalat, narancslikőr, áfonya, rozmaring keverésével - micsoda párosítás! 3 perc alatt megvagyunk vele. 1 koktélra elegendő mennyiségek: 60 deciliter narancslikőr, 0,60 deciliter frissen préselt áfonyalé (palackozott is lehet), 0,15 deciliter friss citromlé, 0,15 deciliter cukorszirup, friss rozmaring.

Egy magas keverőpohárban 10-12 rozmaringot vegyítsünk a cukorsziruppal. Tegyük bele a többi hozzávalót, illetve jeget és rázzuk fel alaposan. Rozmaring ágacskával díszítsük.

9.Boldog karácsonyt-koktél: már a neve is izgalmas! Hogyan készül? Uralkodó íz az áfonya, sőt a gin-t nem muszáj beletenni, így a még vezetni készülő vendégek is ihatnak belőle! 3 perc alatt kész.

Az alábbi mennyiségek 1 koktélhoz elegendők: 0, 29 deciliter gin, 0,29 deciliter áfonyalé, 1 evőkanál citromlé, ásványvíz/szóda, díszítéshez friss vagy szárított áfonya. A gin-t és a gyümölcslét töltsük jéggel töltött poharakba, majd keverjük meg, és töltsük fölig a poharat szénsavas ásványvízzel vagy szódával. A végén dekoráljunk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.