Számos karácsonyi finomság töltelékét adja ez a dió, ám felhasználási területe ennél jóval sokrétűbb.
Bár többnyire sütemények, édességek töltelékeként használjuk és a likőripar is előszeretettel alkalmazza, a diót a gyógyászatban már ősidők óta használják. Népiesen kulcsos diónak nevezték, és még a fejtetű ellen is bevetették...
A dió, mint gyógyszer
Gyógyászati célra a növény levelét használják, valamint termés diókopácsnak nevezett külső burkát. A népi gyógyászat alkalmazza a csonthéjon belül a terméseket elválasztó hártyát, amely azonban éretlenül igen keserű. A levelet június és augusztus táján kell gyűjteni, a diókopácsot szüretkor, azaz szeptemberben, és szétterítve jól meg kell szárítani.
A diólevél naftokinon származékokat tartalmaz, valamint cserzőanyagokat, flavonoidokat és illóolajat, míg a diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat. A termésben telítetlen zsírsavak vannak.
Diót a bőrre!
Hatóanyagai miatt leginkább külsőleg alkalmazzák különféle bőrproblémákra. Az egyszerű pattanásoktól kezdve ide tartoznak a kelések, fekélyek és az ekcéma - az ilyen panaszok esetén a növényt lemosásra és borogatásra használják. A borogatás hatékony az enyhe gyulladások kezelésére. A növényből készített fürdő pedig aranyérre kiváló, de bőrkiütések és bőrbetegségek esetén is alkalmazható.
Tisztítja a vért, jót tesz a gyomornak
A diót belsőleg inkább csak a népgyógyászat használja, és ritka esetekben. Az azonban tagadhatatlan, hogy a dióvértisztító hatású, alkalmazzák gyomor-és bélhurut kialakulása, valamint magas vérnyomás esetén is.
Ilyenkor segíthet a diókopács főzete, amely egyébként izzadás ellen is jó. A teát úgy készíthetjük el a dióból, hogy két teáskanálnyi levelet leöntünk 100 ml vízzel. Felfőzzük, és negyed óra állás után szűrjük le. A dióolajat, melynek jellegzetes aromája van, főként ízesítésre használjuk, elsősorban salátáknál.
Hajra, fejre...
Talán kevesen tudják a dióról, hogy régen fejtetű ellen használták. Mivel igen erős az illata, állítólag elriasztja a bogarakat. Ha olívaolajban megfőzzük a diókopácsot, kiváló hajkenő válik belőle.
A dió tápértéke magas és értékes tápanyagai vannak, ezért érdemes naponta egy-két szem diót bekapnunk. Előfordulhat azonban, hogy valakinek a nyelvét és a száj-nyálkahártyáját irritálja, és viszketést okoz.
Óvatosan bánjunk a dióval. Lehetőleg mindig kesztyűben szedjük például le a kopácsot róla, hiszen erős színezőanyagai vannak, és emiatt kezünk sötét barnás színűvé válik, és nagyon nehezen lehet lemosni - tulajdonképpen csak idővel lekopik a kézről. A citrommal történő bedörzsölés segíthet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.