Süti helyett dió

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2011. július 14. 09:46
A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban kettes típusú, felnőttkori cukorbetegséggel élő embereket kértek meg, hogy helyettesítsék szokásos szénhidráttartalmú desszertjüket olajos magvakkal három hónapig. Az étrendi váltás eredményeként a résztvevők vércukor- és "rossz"koleszterinszintjecsökkent.

A napi desszert sütemény helyett legyen egy-két marék dió vagy mogyoró, mert utóbbiak segíthetik a vércukor- és a koleszterinszint kontrollját - állapították meg kanadai kutatók.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban kettes típusú, felnőttkori cukorbetegséggel élő embereket kértek meg, hogy helyettesítsék szokásos szénhidráttartalmú desszertjüket olajos magvakkal három hónapig. Az étrendi váltás eredményeként a résztvevők vércukor- és "rossz"koleszterinszintjecsökkent.

Cyril Kendall, a tanulmányban részt vevő egyik kutató, a Torontói Egyetem munkatársa kiemelte, hogy az olajos magvak az egészséges étrend részét képezik. A követéses vizsgálatba 117, kettes típusú cukorbetegséggel élő embert vontak be, akiket véletlenszerűen három csoportba osztottak be. Az egyik csoport tagjai szokásos napi süteményüket teljesen olajos magvakkal helyettesítették, a másik csoport tagjai teljes kiőrlésű gabonából készült muffinnal, míg a harmadik csoportba tartozók fele-fele arányban ettek magvakat és muffint.

di%2525C3%2525B34801

Három hónap elteltével a vértesztek adatainak elemzésekor Kendall szerint "árnyalatnyi" javulást tapasztaltak az első csoportnál a vércukor- és a koleszterinszintre vonatkozóan, míg a másik két csoportban ilyet nem figyeltek meg. Azoknak, akik nem szeretik az olajos magvakat, a szintén telítetlen zsírokat tartalmazó olívaolajat vagy az avokádót ajánlják a szakemberek.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban kettes típusú, felnőttkori cukorbetegséggel élő embereket kértek meg, hogy helyettesítsék szokásos szénhidráttartalmú desszertjüket olajos magvakkal három hónapig. Az étrendi váltás eredményeként a résztvevők vércukor- és "rossz" koleszterinszintje csökkent.

Cyril Kendall, a tanulmányban részt vevő egyik kutató, a Torontói Egyetem munkatársa kiemelte, hogy az olajos magvak az egészséges étrend részét képezik. A követéses vizsgálatba 117, kettes típusú cukorbetegséggel élő embert vontak be, akiket véletlenszerűen három csoportba osztottak be. Az egyik csoport tagjai szokásos napi süteményüket teljesen olajos magvakkal helyettesítették, a másik csoport tagjai teljes kiőrlésű gabonából készült muffinnal, míg a harmadik csoportba tartozók fele-fele arányban ettek magvakat és muffint.

Három hónap elteltével a vértesztek adatainak elemzésekor Kendall szerint "árnyalatnyi" javulást tapasztaltak az első csoportnál a vércukor- és a koleszterinszintre vonatkozóan, míg a másik két csoportban ilyet nem figyeltek meg. Azoknak, akik nem szeretik az olajos magvakat, a szintén telítetlen zsírokat tartalmazó olívaolajat vagy az avokádót ajánlják a szakemberek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.