Áfonya, curry, ropogós tészta - Az 5 legfinomabb szezonális étel augusztusban!

hal
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 22. 14:00
Valami különleges, ám szezonális finomságra vágyunk a nyár vége táján? Készítsük el az alábbi, frissítő salátát, töltött tésztát vagy ínycsiklandó édességet és élvezzük a nyárias ízeket!

Valami különleges, ám szezonális finomságra vágyunk a nyár vége táján? Készítsük el az alábbi, frissítő salátát, töltött tésztát vagy ínycsiklandó édességet és élvezzük a nyárias ízeket!

Hamarosan elérkezik a nyár vége, ám addig még sokféle finomságot kipróbálhatunk a konyhában szezonális hozzávalókkal. Ha könnyed salátára vágyunk, ropogós töltött tésztára vagy akár kellemes nyári süteményre, készítsük el az alábbi ötletek valamelyikét!

1. Sárgarépás mártogatós

Hozzávalók: 4 darab nagy répa; 2 evőkanál olívaolaj; 1 teáskanál őrölt kömény; 2 teáskanál méz; 1 citrom leve; ½ teáskanál harissa paszta; vékony kenyérszeletek a szervírozáshoz.

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát, majd főzzük egy edényben sós vízben, amíg meg nem puhul. Szűrjük le és tegyük ételfeldolgozóba az olajjal, köménnyel, mézzel, citromlével és a harissa pasztával. Keverjük sima állagúvá. Fűszerezzük egy kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ízleljük meg és ha szükséges, adjunk még hozzá citromot, sót, borsot vagy harissa pasztát – ízlés szerint.

2. Thai zöld kókuszos-halas curry

Hozzávalók: 2 evőkanál növényi olaj; 3 mogyoróhagyma vékonyra szelve; 2 gerezd zúzott fokhagyma; 2-3 evőkanál zöld curry paszta; 2x400ml konzerves kókusztej; 100 ml csirke- vagy hal alap; 2 evőkanál halszósz; 1 teáskanál cukor; 3 lime levél; 12 koktélparadicsom, félbevágva. 600 gramm fehér halfilé, 3 centiméteres darabokra vágva; marék zöldbab, összevágva; maroknyi borsó padlizsán; friss koriander és 2 lime, negyedekre vágva, a díszítéshez.

Easy-Thai-Coconut-Curry-White-Fish

Melegítsük meg az olajat wok-ban, a mogyoróhagymát és a fokhagymát kevergessük, míg meg nem puhul. Adjuk hozzá a curry pasztát és kevergetve főzzük, míg illatos nem lesz. Majd adjuk hozzá a kókusztejet, az alaplét, a halszószt, cukrot, lime leveleket és a paradicsomokat – forraljuk fel a keveréket. Pároljuk 10 percig.

Ezután rakjuk bele a halat, a babot és a borsó padlizsánt, majd tovább pároljuk az egészet lefedve, kb. 5 percig, vagy amíg a hal meg nem főtt.

Osszuk szét a curry-t négy különböző tálba. Díszítsük korianderrel és chili-vel. Rizzsel és lime-mal tálaljuk.

3. Ropogós indiai Samosas tészta (rágcsálnivaló)

Hozzávalók: napraforgó olaj; ½ teáskanál őrölt kömény; 1 teáskanál őrölt kurkuma; 1 vöröshagyma, finomra vágva; 1 teáskanál gyömbér, frissen reszelve; 300 gramm friss rák hús; 2 evőkanál vágott koriander; 1 hosszú piros chili, finomra vágva; 1 citrom leve; ½ citrom héja; 4 újhagyma, apróra vágva; 8 darab filo rétestészta; chutney mártás a szervírozáshoz.

Melegítsük fel a sütőt 180 fokra (gázon 4-es fokozatra). Melegítsük meg 1 evőkanál olajat serpenyőben és adjuk hozzá a fűszereket, a hagymát és a gyömbért. Rendszeresen kevergetve süssük kb. 2 percig. Adjuk hozzá a rák húst, a koriandert és a chili-t. Jól vegyítsük össze és főzzük további 2-3 percet. Vegyük le az egészet a tűzről, keverjük bele a citromlét, szórjuk bele a héjat és az újhagymát.

Készítsük ki a filo rétestésztákat. Egy darabot vegyünk elő, ecsettel kenegessük meg olajjal és hajtsuk félbe hosszában. Rakjunk egy kanálnyit rá a keverékből egyik sarkába és hajtogassuk össze a tésztát, mintha egy háromszöget alkotnánk. Folytassuk a hajtogatást a csík mentén, a széleket egy kis olajjal megpecsételve. Ismételjük meg a műveletet mind a 8 darab samosas esetében.

Majd rakjuk a háromszögeket (a varrás oldalával lefelé) tepsibe és süssük az előmelegített sütőben 15-20 percet, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz. Salátával és chutney-vel kínáljuk.

4. Fekete áfonyás puding

Hozzávalók: 10 darab amaretti keksz, összezúzva; 2 teáskanál Grand Marnier likőr/pálinka vagy sherry; 200 gramm fekete áfonya; 2 x 500 ml vanília öntet vagy puding; extra Grand Marnier; 1-2 evőkanálnyi porcukor; 300 ml tejszín; pirított mandula a tálaláshoz.

BlackberryTrifle_1000x500

Helyezzük az összetört kekszeket alapként a szervírozáshoz előkészített üveg tálkákba. Szitáljunk egy kis Grand Marnier-t rájuk. Rakjuk bele a tálba az áfonyákat is, majd öntsük rájuk a kész vaníliaöntetet vagy pudingot. Hűtsük a szervírozásig.

A kínálás előtt keverjük össze habverővel a Grand Marnier-t, a porcukrot és a tejszínt, majd kanalazzuk rá a desszert tetejére. Végül díszítsük egy kis pirított mandulával!

5. Áfonyás-sajtos sütemény

Hozzávalók:

Az alaphoz: 75 gramm Digestive keksz; 25 gramm vaj; 2 teáskanál golden szirup.

A sajtsütihez: 300 gramm zsíros krémsajt; 65 gramm porcukor; 1 citrom leve és reszelt héja; 200 ml tejszín.

A tetejére: 1 teáskanál kukoricaliszt; Fél citrom leve; 2 evőkanál víz; 40 gramm porcukor; 200 gramm áfonya.

Tegyük a kekszeket egy műanyag zacskóba, zárjuk le a tetejét, majd egy sodrófával menjünk végig rajtuk, hogy összetörjenek. Melegítsük a vajat és a golden szirupot kis edényben, olvadásig, majd keverjük hozzájuk a kekszdarabkákat. Jól vegyítsük össze. Osszuk fel a keveréket 8, 75 ml-es szív alakú szilikon sütőformába. Teáskanállal segítsünk, hogy jobban belenyomódjanak. Hűtsük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Egy tálba keverjük össze a krémsajtot, porcukrot és a citromhéjat, jól összevegyítve őket. Habverővel, fokozatosan adjuk hozzá a citromlét és a tejszínt is, amíg sima és vastag anyagot nem kapunk.

A keveréket kanalazzuk az alappal már kibélelt szilikonformákba. Egyengessük jól el a tetejüket kanál hátuljával. Hűtsük 5 órán át vagy akár egész éjjel.

Az áfonyás öntet elkészítéséhez tegyük egy kisebb edénybe a kukoricalisztet, keverjük bele a citromlét és kavargassuk simára. Adjuk hozzá a vizet, cukrot és az áfonyát. Főzzük közepes lángon 2-3 percig, keverjük, míg az áfonyák puhulni nem kezdenek, a szósz pedig besűrűsödik és gazdag áfonya színt kap.

Hagyjuk kihűlni, fedjük be és hűtsük, amíg el nem kezdjük kínálni.

Természetesen felszolgálás előtt vegyük ki a szilikonformákból a kész süteményt. Segítsük a mozdulatot kis spatulával. A tálra rakosgatás után kanalazzuk a tetejükre az áfonyás lét.

Szerző: Adrina - napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.