Rostban szegény a magyar gyermekek táplálkozása

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 19. 12:00
Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss kutatásból. Pedig, ha rostokban dús reggelivel kezdi, majd hasonló étkezésekkel folytatja a napot a család, a felnőttkori betegségek, elhízás, sőt szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát is csökkentheti a kicsiknél a szülő. A rossz emésztésnek ugyanis fizikai és lelki következményei is lehetnek, ezért is fontos, hogy a székletgondok a családban ne számítsanak tabunak!

Teljes értékű gabonák – gabonapelyhek, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök: ezek a rostok legfontosabb forrásai, mégis a magyar gyerekek egyharmada kritikusan alacsony mennyiséget fogyaszt belőle, derült ki egy friss kutatásból. Pedig, ha rostokban dús reggelivel kezdi, majd hasonló étkezésekkel folytatja a napot a család, a felnőttkori betegségek, elhízás, sőt szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát is csökkentheti a kicsiknél a szülő. A rossz emésztésnek ugyanis fizikai és lelki következményei is lehetnek, ezért is fontos, hogy a székletgondok a családban ne számítsanak tabunak!

Elégtelen rostfogyasztásról tanúskodik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé által végzett kutatás, amely fővárosi és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta.

A 7 és 10 év közötti gyerekek közel harmada kritikusan alacsony mennyiségű, az előírt mennyiség 70 százalékánál is kevesebb élelmi rostot visz be a szervezetébe. Az adat ijesztő, de nem meglepő, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy hatszor annyi fehér kenyeret és fehérlisztes terméket esznek a gyerekek, mint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, az ajánlott fele-fele arány helyett.

tonkolybuza_kenyer_1

Mire jók a rostok?

”Napi energia bevitelünk több, mint 50%-át szénhidrátokból, azon belül is összetett szénhidrátokból, mint keményítőből vagy rostból javasolt fedeznünk. Ezek fő forrásai a teljes értékű gabonák, illetve a zöldségek egyéb, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így minden étkezésünknek a részét kellene képezniük” – javasolja Kiss-Tóth Bernadett dietetikus. A rostok szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban, szervezetünk egészséges működésében nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rostban gazdag élelmiszerek elhúzódó jóllakottságérzetet biztosítanak, így segítenek megakadályozni az elhízáshoz vezető túlevést. Megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása mellett a rostok segítik a salakanyagok távozását a szervezetből, ezzel megakadályozva a szorulást. A rostfogyasztás hozzájárulhat a „rossz koleszterin” szint alacsonyan tartásához, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet.

Mivel a táplálkozási szokások jórészt gyerekkorban alakulnak ki, a szülők feladata, hogy megfelelő mennyiségű rost kerüljön a kicsik tányérjára, a rostok ugyanis afféle gondnoki szerepet látnak el az emberi szervezetben azzal, hogy mérséklik az étkezés utáni hirtelen vércukoszint-emelkedést, segítik a nap folyamán az egyenletes vércukorszint fenntartását, így a megfelelő szellemi és fizikai teljesítményt.

Ez a gyerekek esetében annyit jelent, hogy rostokban dús táplálkozás segítheti teljesítményüket mind a tudást igénylő tanórákon, mind pedig a testnevelés órákon és sportfoglalkozásokon, növelve sikerélményeik számát, kialakítva önbizalmukat.

„Egyes rostféléket lebontva a bélrendszer jótékony baktériumai hasznos anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek a bélflóra és a bélbolyhok egészségéhez is hozzájárulnak. Elősegíti a székrekedés megelőzését és növeli a széklet tömegét, valamint gyorsítja a bélműködést, csökkenti az elhízás kockázatát”– mondja Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Rostokban gazdag élelmiszerek a teljes értékű gabonák, azaz a teljes kiőrlésű kenyerek és pékáruk, a teljes értékű gabonából készült gabona-, és reggelizőpelyhek, teljes kiőrlésű tészták, vagy a barna rizs. Fontos, hogy már a nap első étkezése kellő mennyiségben tartalmazzon rostokat, mert a reggeli az egész nap tápanyagbevitelére hatással van.

shutterstock_88217671

A széklet tabu, ez pedig veszélyes

„Az emésztés megkönnyítése, a széklet rendszeres távozása gyerekkorban is rendkívül fontos. Számos szülő találkozik azzal a problémával, hogy gyermekének csak rendszertelenül van széklete. Ennek oka lehet anem megfelelő étkezés, a kevés folyadék, a székletképző rostok elégtelen fogyasztása, vagy akár a kevés mozgás is” – állítja dr. Veres Gábor, egyetemi docens, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke

A székrekedés magyarázata pszichés jellegű is lehet, a szorulásnak azonban nem csak testi okai, lelki következményei is lehetnek. Szorongás, rossz közérzet, levertség – tünetek, amelyeket olyan gyerekek produkálnak, akiknek gondjuk van az emésztésükkel.

Mivel a társadalom a széklet távozásával kapcsolatos problémákat tabuként kezeli, a gátlások a szülőkről gyorsan átragadnak a gyerekre is, akik emésztési problémáikat gyakran szégyellik társaik, nevelőik, szüleik előtt is. Emiatt is a szülői példa, a szülői tudatosság a táplálkozás területén kiemelkedő jelentőséggel bír, ezek a gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások rövid és hosszú távon is hatással lehetnek a gyermekek egészségére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.