Joghurttal távol tartható a 2-es típusú diabétesz?

blog
PUBLIKÁLÁS: 2014. december 27. 14:00
A joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása távol tarthatja a 2-es típusú diabéteszt – állítja egy tanulmány, mely hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a joghurt ne hiányozzon étrendünkből.

A joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása távol tarthatja a 2-es típusú diabéteszt – állítja egy tanulmány, mely hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a joghurt ne hiányozzon étrendünkből.

Szeretjük a joghurtot? Az emberek többsége igen, ám aki az eredeti joghurt ízéért nincs is oda, ízesített változatait érdemes megkedvelnie. Miért? Egy új tanulmány szerint, melyet a BMC Medicine szaklap közölt, a nagyobb mennyiségű joghurt fogyasztása 2-es típusú diabétesz kialakulásának kisebb kockázatával hozható összefüggésbe.

A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, mely akkor jelentkezik, ha a szervezet nem állít elő elegendő inzulint vagy pedig a test sejtjei inzulin rezisztenciát fejlesztenek ki. Nagyobb az esélye annak, hogy mindez megtörténik, ha a családban van már diabéteszes vagy mi magunk egészségtelen életet élünk.

Világszerte nagyjából 366 millió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség és a becslések szerint ez a szám 552 millióra ugorhat 2030-ra.

A Harvard School of Public Health kutatói három prospektív, korosztályos tanulmány eredményeit összesítették, melyek egészségügyi szakemberek kórtörténetét és életmódbeli szokásait követték. A tanulmányok magukba foglaltak 51529 amerikai férfi fogorvost, gyógyszerészt, állatorvost, ortopéd szakorvost, fizikoterapeutát, 40 és 75 év között; az 1976-ban kezdődött, nővéreket vizsgáló tanulmány pedig 121700 amerikai nővért vett górcső alá, 30 és 55 éves kor között. Ennek második része 116671 nővért vizsgált, 25-42 év közöttieket – a tanulmány kezdete az 1989-es esztendő volt.

Mindegyik korosztályos tanulmány elején kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, hogy alap információkat szerezzenek róluk, életmódjukat-, valamint azt illetően, hogy fennáll-e krónikus betegség az esetükben. A résztvevőket ezután minden második évben követték, a követési arány több mint 90 százalékos volt. Kizárták őket már az elején, ha cukorbetegek voltak, szív- és érrendszeri problémákkal vagy rákkal küzdöttek. Azokat is kizárták viszont, akik nem adtak információt semmilyen tejtermék fogyasztásáról. Így összesen 41497 résztvevő maradt az első, tehát az amerikai szakorvosokat vegyítő-, 67138 a nővérek első és 85884 a nővérek második vizsgálatának résztvevőiből.

A tanulmány vezetője, Mu Chen elmondta: a meglehetősen nagyszámú mintából mindenképp előny származott, magas szintű volt a nyomonkövetés, valamint az életmód-tényezők és a táplálkozásra vonatkozó adatok ismételt értékelése.

A három korosztályban 15156 2-es típusú diabéteszes esetet azonosítottak a követési időszakban. A kutatók felfedezték, hogy a teljes tejtermék-fogyasztás nem hozható összefüggésbe a cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Ezután az egyes tejtermékek fogyasztását vizsgálták, így a sovány tejét, a sajtét, a teljes tejét és a joghurtét.

epresjoghurt1

Amikor ehhez hozzávették a krónikus betegségek rizikófaktorait is, így az életkort, a testtömegindexet és a táplálkozási tényezőket, kiderült, hogy a joghurt összefüggésbe hozható a 2-es típusú diabétesz kisebb kockázatával.

A szerzők meta-analízist végeztek, mely magába foglalta eredményeiket és egyéb, már publikált tanulmányokat 2013 márciusáig, melyek a tejtermékek és a 2-es típusú diabétesz összefüggéseit vizsgálták. Ez kiderítette, hogy egy 28 grammos joghurt adag naponta a 2-es típusú cukorbetegség esélyének 18 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tejtermékekben található kalcium, a magnézium vagy specifikus zsírsavak csökkenthetik e betegség kockázatát. Az is kiderült, hogy a joghurtban levő probiotikus baktériumok javítják a 2-es típusú diabétesszel küzdő páciensek zsír- és antioxidáns értékeit, ezért a kutatók úgy gondolják, kockázatcsökkentő hatása is lehet a betegség kifejlődését illetően.

Hogy igazolják a felfedezést, még szükség van randomizált és kontrollált vizsgálatokra.

A tanulmány főmunkatársa, Frank Hu elmondta, felfedezték, hogy a joghurt nagyobb mennyiségben történő fogyasztása köthető a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez, míg egyéb tejtermékeknél nem figyelhető meg az összefüggés. A következetes eredmények alapján mindenesetre tanácsolható, hogy a joghurt legyen része az egészséges táplálkozási szokásoknak.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.