Több száz joghurttételt ellenőriztek az elmúlt hónapokban. A hatósági szakemberek a minőségellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgáltak. Kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) évente 38 féle epres joghurtot vett górcső alá. Laboratóriumuk minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek.
A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.
A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltak. Összesen 19 terméknél találtak hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság. A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóság figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.
Vásárlói tanácsok:
Forrás: NÉBIH
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.