Epres joghurtok nagyító alatt – szigorú vizsgálat

laktóz
PUBLIKÁLÁS: 2014. szeptember 10. 18:16
Több száz joghurttételt ellenőriztek az elmúlt hónapokban. A hatósági szakemberek a minőségellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgáltak. Kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is.

Több száz joghurttételt ellenőriztek az elmúlt hónapokban. A hatósági szakemberek a minőségellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgáltak. Kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) évente 38 féle epres joghurtot vett górcső alá. Laboratóriumuk minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek.

epresjoghurt

A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.

A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltak. Összesen 19 terméknél találtak hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság. A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóság figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.

epresjoghurt1

Vásárlói tanácsok:

  • mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésre, a termék minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére.
  • lejárt, sérült csomagolású készítményt sose vásároljunk meg.
  • a tejtermékeket a gyártó által előírt hőmérsékleten, hűtve kell tárolni.
  • a hűtendő joghurtot csak abban az esetben szabad megvenni, ha a terméket az üzletben valóban hűtőtérben tárolták.
  • vásárláskor mindig a hűtendő terméket tegyük a kosarunkba legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza.
  • a hazavitt termékek a lehető leghamarabb kerüljenek hűtőszekrénybe.
  • a gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsuk be.
  • fogyasztásuk felbontás után azonnal javasolt, de hűtőben se tároljuk tovább 1-2 napnál.
  • a minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyasszuk el a tejtermékeket, ez amúgy is a bontatlan termékre vonatkozik.
  • az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobjuk ki.

Forrás: NÉBIH

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.