Egy nagyon finom diétás kalács receptje

gluténmentes
PUBLIKÁLÁS: 2014. április 27. 00:14
A kalácshoz valók:

Az alapdiétásfonott kalácskukoricalisztből és rozslisztből készül. Mivel a diétás általában azt jelenti, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, édesítőszer kerül bele a cukor helyett.

A kalácshoz valók:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg rizsliszt
  • 1 evőkanál folyékony édesítőszer vagy gyümölcscukor
  • 1 evőkanál búzasikér
  • másfél dkg élesztő
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 tojás megy hozzá felverve
  • 8 dkg margarin és 1 csipet só.

Az élesztőt a kevés cukrozott tejben kell felfuttatni. Tálba szitáljuk a langyos kukorica- és rizslisztet, majdösszekeverjük a cukorral és a sóval. A liszthez hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást, illetve a megkelt élesztőt, majd az egészet összedolgozzuk.

A tészta legyen közepes keménységű! Miközben dagasztjuk, apránként öntsük a tésztára az olvasztott, langyos margarint! A tésztát addig kell dagasztani,amíg az könnyen le nem válik az edényről. Takarjuk le, és 1 órán át kelesszük! Ezután gyúrjuk át, fonjuk meg, tegyük a margarinnal kikent tepsibe! A sütés előmelegített sütőben 30-40 percig tart.

kalács2

Kalács liszt- és tejérzékenyeknek

Alisztérzékenyek, illetve a tejérzékenyek számára aglutén- és laktózmentes kalács változatfogyasztása javasolt. Ennek elkészítéséhez gluténmentes alaplisztre lesz szükségünk. Az alábbi változat a 3 színű fonott kalács, de ki lehet belőle hagyni a kakaót és a pudingport.

Mi kell hozzá?

  • 15 dkg Schär Mix B kenyérliszt
  • 10 dekagramm gluténmentes alapliszt (ha nincs, akkor a Schärből kell 25 dkg)
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás és 1 db tojás sárgája (amit a tetejére kenünk).
  • Továbbá 2 dkg élesztő, vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 dl tej (laktózmentes)
  • 2,5 dkg olvasztott vaj (laktózmentes)
  • 1/2 csomag rózsaszín pudingpor (szintén gluténmentes)
  • 5 dkg kakaópor vagy 1/2 csomag kakaós pudingpor.

Először is futtassuk fel az élesztőt, mérjük ki a hozzávalókat és olvasszuk meg a vajat! Keverjük össze a hozzávalókat és a tojást! Az olaj ne legyen túlságosan forró, mert megöli az élesztőgombákat!Gluténmentesalapliszttel egyébkéntkönnyebb a tésztát összegyúrni.

A három hozzávalót összegyúrás után három részre osztjuk. A sárgába is lehet vanília pudingot keverni. Amennyiben nem rakunk pudingport bele,gyúrjuk tésztává és formáljunk belőle hurkát! A kalács kisütése püspökkenyér formában a legcélszerűbb.

Magasabb lesz, és nem hosszú. Hogy mekkora a tepsi, azt mindenképp vegyük figyelembe az ,,igazi" formájú fonott kalácsnál:a sodrást eszerint végezzük el! A háromszínűkalácsérdekessége, hogy barna és rózsaszín tészta is van benne.

A barna tésztát a kakaópor vagy a csokis pudingpor hozzáadásával kapjuk. Keverjük ki a port egy evőkanál vízzel vagy tejjel! Adjuk hozzá a következő harmadnyi tésztához! Dolgozzuk össze tésztává, és formáljunk belőle hurkát, majd jön a rózsaszín tészta: a pudingport keverjük ki egy evőkanál vízzel vagy tejjel, és dolgozzuk a tésztába!

Újabb hurkát sodrunk, ebből is, majd ha készek,összefonjuk a három különböző színű tésztát, és irány a sütőforma! Keleszteni meleg helyre tegyük, nagyjából 3/4 órára! Célszerű letakarni egy konyharuhával. Mielőtt sütjük a kalácsot, kenjük be a tetejét gondosan vajas-cukros tejjel, vagy egy tojás sárgájával! Fél óráig tart a sütés, 200°C fokos sütőben. Amikor kész, várjunk egy kicsit a sütő ajtajának kinyitásával!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.