Hollandiában lehet a legjobban táplálkozni

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2014. január 19. 20:39
A spanyol hírügynökség által szerdán ismertetett, 125 országot vizsgáló tanulmányban a rangsort egyfajta "spájzindex" (good enough to eat index) alapján állították össze, amelynek értékét négy tényező befolyásolta: az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság étrendfüggő egészségi állapota.

A világon Hollandiában a legjobb enni, míg a legkevésbé Csád lakóinak adatik meg a jó táplálkozás lehetősége - derült ki az Oxfam nemzetközi szervezet jelentéséből.

A spanyol hírügynökség által szerdán ismertetett, 125 országot vizsgáló tanulmányban a rangsort egyfajta "spájzindex" (good enough to eat index) alapján állították össze, amelynek értékét négy tényező befolyásolta: az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság étrendfüggő egészségi állapota.

A top tízben egyetlen ország kivételével csak nyugat-európai államokat találni: Hollandia után Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg és végül Portugália következik, közülük többen azonos helyezést értek el. Magyarország a 25. helyezett lett Kanadával, Brazíliával, Észtországgal és Szlovákiával holtversenyben.

Az országok osztályozásában a legtöbbet a lakosságtiszta ivóvízhezvaló hozzáférése és minőségi táplálkozása nyomott a latban.
Hollandia elsősorban az élelmiszerek alacsony árával, a cukorbetegség alacsony előfordulási arányával és a rendelkezésre álló táplálék változatosságával tűnik ki, igaz, a túlsúlyossági mutató magas.

asvanyviz

A sor végén kullogó három afrikai ország - Csád, Etiópia és Angola - sokféle problémával küzd egyszerre. Csádban elsősorban az élelmiszerek drágasága jelent gondot - egyedül Guineában és Gambiában kell többet fizetni a táplálékért -, a magas ár pedig az élelem rossz minőségével és elégtelen higiéniás körülmények között történő előállításával párosul. Az ilyen problémákkal szembesülő legszegényebb államokban a családi költségvetés átlagosan 75 százaléka megy el élelemre.

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a rangsorban hátrább helyet foglaló gazdag országokban elsősorban az elhízottakés a cukorbetegekmagas aránya, valamint az élelmiszerek magas és változékony ára jelent problémát. A tanulmány szerint a kelet-afrikai Burundi lakóira a leginkább jellemző a hiányos, tápanyagban szegény táplálkozás, míg Indiában a legnagyobb az egészségesnél kisebb testsúlyú gyerekek aránya.

Az Oxfam adataiból kiderül az is, hogy a legjobb minőségű táplálékhoz Izlandon lehet hozzájutni, míg a legsilányabb élelmiszerek a délkelet-ázsiai Bangladesban és a dél-afrikai Lesothói Királyságban kaphatók. Az ivóvízhez való hozzáférés szempontjából a délkelet-afrikai Mozambikban a legtragikusabb a helyzet.

hizokura640

Néhány gazdag Perzsa-öböl menti állam is szerepel a legek listáján: Kuvait és Szaúd-Arábia megosztva az első helyen végzett a túlsúlyosság és cukorbetegség előfordulási arányát tekintve. Utóbbi mutatók értéke Bangladesben és Kambodzsában a legkedvezőbb.

Az Oxfam megállapítása szerint a túlzott fogyasztással, a források nem hatékony felhasználásával és elpazarolásával magyarázható az, hogy a világon továbbra is van éhínség, holott rendelkezésre áll "mindenki számára elegendő élelmiszer". A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte minden 8. ember éhesen megy aludni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.