Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kapcsolódó kerületi program záró rendezvényén arról beszélt, hogy nem csak a szülőknek, a pedagógusoknak is fontos, hogy a diákok tudjanak figyelni az órákon, s azegészséges ételekés italok is hozzájárulnak a jobb szellemi teljesítőképességhez.
Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a büfékben alacsony cukor- és zsírtartalmú termékek legyenek, továbbá azt, hogy Magyarországon gyártsák őket. Varga Mihály a kerületi programhoz kapcsolódva díjat hirdetett azoknak az iskolabüféknek, amelyek hazai beszállítóktól, termelőktől vásárolnak.
A rendezvényen Bús Balázs a III. kerület polgármestere ismertette, hogy a kerületi iskolákban 2008-ban indítottak programot az iskolabüfék egészségesebbé tételére, s dietetikusok bevonásával folyamatosan törekednek az étkeztetés színvonalának javítására. A polgármester megjegyezte: „nem mindegy, hogy az iskolabüfé képes-e ellenpólusa lenni a gyorsbüféknek”.
A polgármester elmondta, hogy az egészséges étkezésre nevelésben dietetikusok, iskolai védőnők, iskolaorvosok is szerepet kaptak és kapnak, a gyerekek többsége ugyanis - noha tudja, hogy azalmaegészséges, a csokoládé pedig nem - az okokat nem ismeri.
Bús Balázs a mindennapos testnevelés és a termelői piacok térnyerését méltatta, s utalt arra, hogy a közösségi kertek bővítésébe az iskolásokat is bevonnák.
Tamás Ilona, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ III. kerületi tankerületi igazgatója jelezte: az idén is meghirdetik a legegészségesebb iskolabüfé versenyt, a tanulók szemléletformálása érdekében pedig rajzversenyt és vetélkedőt hirdettek.
Az igazgató elmondta, a program a III. kerület 22 általános és középiskolájában fut, ezekben már nem lehet cukros üdítőt kapni, a szendvicseknagy része teljes kiőrlésű pékárúból készül, és zöldségeket is tesznek bele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.