Menzaminta = Mintamenza

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 14. 09:44
Sikerült jó példát mutatni arra, hogy az összefogás lehet az egyik mozgatórugója egy megújuló, egészséget támogató közétkeztetési gyakorlatnak.

A Békés megyében elindított Menzaminta = Mintamenza program az eltelt idő alatt bizonyította létjogosultságát.

Sikerült jó példát mutatni arra, hogy az összefogás lehet az egyik mozgatórugója egy megújuló, egészséget támogató közétkeztetési gyakorlatnak.

A kezdeményezés sikerének záloga a népegészségügyi és a gasztronómiai szakemberek közös munkája. A közétkeztetést megújító kezdeményezés országos kiterjesztése kapcsán tartottak programindító konferenciát kedden, Budapesten. Egyúttal átadták azokat a felkérő leveleket, amelyek segítik a közreműködők munkájának megkezdését.

Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem ahelyes táplálkozás. A felnőttkori szokásokat a gyermekkori hatások és minták határozzák meg.

Az ekkor megszerzett ismeretek a későbbi egészségmagatartást, azon belül az étkezési kultúrát jelentősen meghatározzák. Ezért különösen fontos a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó, az életkori szükségleteket kielégítő közétkeztetés.

A program része, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások termékei. Fontosnak tartjuk a bio-élelmiszerekegyre növekvő arányban jelenjenek meg a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben.

A tapasztalatok szerint ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb.

A helyben megtermelt nyersanyagok teljesen kiszoríthatnák az ételek elkészítéséhez használt ún. kényelmi termékeket. Az „igazi” nyersanyagok előkészítése élő munkát igényel, így ez a közmunka-programban résztvevők számára is új foglalkoztatási területet jelenthet.

zoldsegek7

Emellett fontos a konyhák valamennyi dolgozójának (élelmezésvezető, szakács, konyhai előkészítő) képzése, továbbképzése, és az is, hogy a közmunka-programban részt vevők megismerkedjenek a higiénés és közegészségügyi előírásokkal.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekre - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezéstkell biztosítani.

Ezt a célt szolgálja az országos tisztifőorvos elmúlt évben kiadott táplálkozás-egészségügyi ajánlása. A gyakorlati megvalósításban pedig iránymutatóak lehetnek azok a programok, amelyek a népegészségügyi és gasztronómiai szakemberek együttműködésén alapulnak. Erre példa a Menzaminta = Mintamenza program.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.