Szakmai ártalom az egészségtelen étkezés?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 19. 14:05
Egy, a PLoS Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint a váltott műszakban dolgozók esetében az egészségtelen étkezés már szakmai ártalomnak számít.

Egy, a PLoS Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint a váltott műszakban dolgozók esetében az egészségtelen étkezés már szakmai ártalomnak számít.

Már korábban sikerült kimutatni a kapcsolatot a kettes típusú cukorbetegségkialakulása és az Egyesült Államokban dolgozó nővérek váltott műszakos munkarendje között, a mostani cikk pedig főként ezekre az adatokra támaszkodik.

A váltott műszak a fejlődő és fejlett országokban is bevett munkahelyi gyakorlat, ami Európában és az Egyesült Államokban 15-20 százalékos gyakorisággal fordul elő a dolgozó népesség körében. Az egészségügyben különösen gyakori a váltott műszakos munkarend, ami általában együtt jár az egészségtelen és rendszertelen étkezéssel.

15075803 - a young woman is kicking a donut on a white background within an assortment of junk food there are cookies, chips and ice cream use it for a diet or nutrition concept

A cikk szerzői szerint a váltott műszak komoly rizikófaktor lehet a kettes típusú cukorbetegség szempontjából. "A kormányoknak konkrét szabályokat kellene életbe léptetniük a lakosság étkezési szokásainak javítása érdekében. Először is biztosítani kellene, hogy az egészséges és olcsó ételek mindenhol elérhetőek legyenek" - írják a szakértők Virginia Barbour vezetésével.

A szerzők szerint az egészségtelen étkezés munkahelyi ártalom a váltott műszakban dolgozók esetében, amelyre komolyan oda kellene figyelniük a munkaadóknak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.