Ám ha azt hisszük, nekünk magunknak semmit sem kell tennünk az álomalakért, tévedünk: csak akkor érdemes a zsírleszívás mellett döntenünk, ha ideális testsúlyunk elérése után is megmaradnak makacs zsírlerakódásaink.
Sajnos még olyan embereken is, akik egészségesen táplálkoznak és sportolnak, előfordulhatnak zsírlerakódások: ez többnyire öröklött adottság, és semmilyen fogyókúra nem változtat rajta. Ekkor alkalmazható a zsírleszívás, amely nem testsúlycsökkentő, hanem kontúr- vagy alakformáló eljárás: az eredmény nem kilókban, hanem centikben mérhető.
Hány férfitenyér?
A lokális zsírfelhalmozódás legtipikusabb területei a comb külső oldala (a köznyelvben ezt hívjuk lovagló- vagy bricsesznadrág-formának), a has, a csípő- és deréktájék, a térd belső oldala ("bocitérd") és a toka - mondja dr. Pap Péter plasztikai sebész. - A comb belső oldalát nem igazán tartom zsírleszívásra alkalmasnak, továbbá a cellulit sem olyan probléma, amelyet ezzel az eljárással érdemes kezelni. Nagyon fontos, hogy az illető bőre feszes legyen, ez a garancia arra, hogy a beavatkozás után nem fog lógni. Van olyan kollégám, aki életkorhoz is köti a műtét elvégzését, én ehelyett inkább a bőr állagát veszem figyelembe.
A műtét előtt bizonyos vizsgálatokat és laborteszteket el kell végezni. Az orvos berajzolja a tervezett beavatkozás helyét, bár figyelembe kell vennie, hogy a műtőasztalon fekve kissé mások lesznek a test kontúrjai! A zsírleszívás során az orvos testtájakban gondolkozik: egy testtáj egy férfitenyér nagyságú. Négy testtájnál kisebb terület esetén helyi érzéstelenítésben végzik a beavatkozást, ennél nagyobb területen pedig altatásban. Az egy alkalommal leszívható zsír mennyisége - magánklinikai körülmények között - ma 3-4 ezer milliliter.
Töredelmesen
A műtét azzal kezdődik, hogy egy speciális folyadékelegyet, az úgynevezett Klein-oldatot fecskendezzük be a páciens bőre alá. Ennek a folyadéknak lúgosító, érzéstelenítő, állománylazító, érösszehúzó és vérzéscsillapító hatása van. Egyből oldódni kezd, összekeveredik a zsírral és mintegy a duplájára duzzasztja az adott területet. Zsírleszíváskor tulajdonképpen az oldattal keveredett zsírt távolítom el.
Maga a zsírleszívás úgy történik, hogy egy pici, 3-4 milliméteres metszett lyukon keresztül bevezetek egy fémkanült a zsírrétegbe, összetöröm a zsírt, majd vákuum segítségével kiszívom azt. A zsír összetörését illetően többféle technika is a rendelkezésünkre áll. A hagyományos vagy mechanikus módszer szerint a sebész mozgatja ki-be a kanült, és így töri össze a zsírsejteket. Előnye, hogy így lehet a legjobban "szobrászkodni", ám hátrány, hogy az orvos hamarabb elfárad. Az ultrahangos technika lényege, hogy a kanül vége ultrahangot bocsát ki, és ez töri össze a zsírsejteket.
Előnye, hogy a sebész kevésbé fárad el, de hátránya, hogy az ultrahang megégetheti a bőrt. Ezt a technikát mára már háttérbe szorította a vibrációs módszer: a kanül vége rezeg, a zsírsejtek így könnyebben összetörnek, és a sebész is kevésbé merül ki. Én a hagyományos és a vibrációs módszert szoktam alkalmazni, és ezeket az úgynevezett criss-cross technikával ötvözöm, azaz egy testtájon általában két pontból végzek szívást, mert így egyenletesebb lesz az eredmény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.