Egy amerikai kutatás megcáfolni látszik azt a nézetet, miszerint a hirtelen súlyveszteség, majd annak visszahízása káros volna az egészségre. A kísérlethez egereket használtak fel, akik egy részének folyamatosan sok zsírt tartalmazó ételt adtak, más részének alacsony zsírtartalmú ételeket, a harmadik csoportnak pedig váltakozva juttatták a kétféle táplálékot.
Úgy tapasztalták, hogy az ezáltal lefogyó, majd újra meghízó állatok 25 százalékkal tovább éltek, mint a folyamatosan magas zsírtartalmú ételeken tartott társaik, és egészségi állapotuk ugyanolyan volt, mint az állandóan kevés zsírt fogyasztóknak. Megfelelőnek bizonyult a vércukorszintjük is, és kevésbé termelődtek olyan vegyületek a szervezetükben, amelyek diabéteszhez vagy szívrohamot okozó problémákhoz vezethetnek.
Sokan ma is a jojó-effektust okolják a cukorbetegségért, és azt állítják, hogy a jelenség gyengíti az immunrendszert. Néhány szakember szerint a folyamatos súlyingadozásnál még az is jobb lenne, ha egyáltalán nem fogyókúráznánk. Az új kutatás vezetője, Dr. Edward List, az Ohioi Egyetem munkatársa azonban így nyilatkozott: „Eredményeink alapján a súlyvesztés-, majd visszaszerzés nincs káros hatással az élettartamra. Reméljük, sikerül lelket öntenünk azokba, akik már sok kudarcot átéltek, hogy ne adják fel!” A kutatási eredményeket az Endorkin Társaság bostoni találkozóján ismertették.
Sian Porter, a Brit Dietikus Szövetség tanácsadója nem tartja meglepőnek, hogy a jojó-effektusnak kitett egerek tovább éltek, mint az állandóan kövér példányok. Véleménye szerint azonban igazán akkor lenne érdekes a felfedezés, ha az emberekre is ki lehetne terjeszteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.