Várandós étkezés - rostok és folyadék

babaváró
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 16. 17:28
Alapszabályok

A várandósság időszakában az édesanya szervezete védi és táplálja a babát, ezért nagyon fontos, hogy milyen az étrendre, hisz a baba ettől fejlődik egészségesen.

Alapszabályok

Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek. A kismama kívánósság esetén is fogyaszthatja, ami jól esik, de mértékkel! Kivétel ez alól az alkohol, melynek fogyasztása koraszülést illetve a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja!

Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására a kismama étkezzen sokszor, kisebb mennyiségeket! A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

terhesseg36

Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás csak 3 kg.

A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl „kettő helyett kell ennie”. A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is.

Több rostot!

A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű élelmi rost bevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg. Fogyasszunk zöldség- és gyümölcsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat!

gyumolcs9

Péksütemények közül válassza a teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított változatokat! Figyeljen arra, hogy nem minden barna kenyér gazdag élelmi rostban! A legjobb módszer, ha ellenőrzi a kenyér súlyát: minél tömörebb és nehezebb a kenyér, annál biztosabb, hogy jól választott!

Keverjen a sütemény tésztájába zabkorpát vagy helyettesítse a finomliszt felét teljes kiőrlésű változattal! Linzertésztáknál akár a tészta egészét lehet teljes kiőrlésű liszttel készíteni.

Reggelire készítsen házi müzlit zabpehelyből, lenmagból, szezámmagból, pelyhekből! Adjon hozzá friss gyümölcsöt, és öntse le 2 dl tejjel!

Minden étkezéshez fogyasszon zöldséget: párolt, főtt vagy friss változatban. Érdemes idényzöldségeket vagy gyorsfagyasztott termékeket használni a vitamin- és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében! Helyettesítse a köret adagjának felét zöldségekkel! Minden napra válasszon ki egy kedvelt, immunerősítőgyümölcsöt és ezeket fogyassza tízóraira, uzsonnára vagydesszertnek!

muzli3

Több folyadékot!

Ügyeljen az elegendő folyadékfogyasztásra: naponta legalább 1,5-2 litert igyon! A folyadékfogyasztás legtökéletesebb forrása a víz. Ám 2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe. A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, is jelentősen hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.