Tévhitek és legendák a kávéról

Formásan
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 28. 00:00
Sok szó esik róla, de még soha nem igazolták, hogy a kávénak hatása lenne a csontok sőrőségére. A csontritkulás (osteoporosis) a csontok szervetlen állományának csökkenése, ami növeli a csonttörés kialakulásának kockázatát. A betegség hátterében a feltételezések szerint számos tényező állhat: táplálkozási szokások, különösen az elégtelen kalcium- és a D-vitamin-bevitel, testmozgás, testtömeg, dohányzás, alkoholfogyasztás, genetikai háttér és hormonális egyensúly. A tudományos bizonyítékok szerint megfelelő napi kalciumbevitel mellett a kávénak semmilyen hatása nincs a csontok egészségi állapotára. A túlzott koffeinbevitel ugyanakkor kis mértékben fokozhatja a kevés kalciumot fogyasztó nők kalcium-kiválasztását.

A kávé egy többfunkciós csodaszer. Élénkíti a testet és a szellemet, de gyógyhatása sem mellékes. Nézzük, miért érdemes belőle hörpinteni?

Sok szó esik róla, de még soha nem igazolták, hogy a kávénak hatása lenne a csontok sőrőségére. A csontritkulás (osteoporosis) a csontok szervetlen állományának csökkenése, ami növeli a csonttörés kialakulásának kockázatát. A betegség hátterében a feltételezések szerint számos tényező állhat: táplálkozási szokások, különösen az elégtelen kalcium- és a D-vitamin-bevitel, testmozgás, testtömeg, dohányzás, alkoholfogyasztás, genetikai háttér és hormonális egyensúly. A tudományos bizonyítékok szerint megfelelő napi kalciumbevitel mellett a kávénak semmilyen hatása nincs a csontok egészségi állapotára. A túlzott koffeinbevitel ugyanakkor kis mértékben fokozhatja a kevés kalciumot fogyasztó nők kalcium-kiválasztását.

Egy másik legenda, hogy a koffein vízhajtó hatású. A kutatások szerint a mértéktartó kávézásnak nincs hatása a szervezet folyadékegyensúlyára.12975

Terhesség alatt: 1-2csésze kávé naponta

A koffein anyagcseréjét a nő hormonális állapota egyértelmően befolyásolja. Több alkalommal igazolták, hogy a terhes nők szervezetében lassabban szívódik fel a koffein, így vérükben hosszabb ideig megtalálható a vegyület. Mivel az anya vérével a koffein egy része a magzatba is eljut, számos kutatás vizsgálta az anya kávéfogyasztásának kapcsolatát a meddőséggel, a vetéléssel, az alacsony születési testtömeggel, a fejlődési rendellenességekkel és a bölcsőhalállal. Nem találtak ok-okozati összefüggést a kávézás és e tényezők között.

E kutatások eredményei szerint napi 1-2 csésze kávé (<200 mg koffein naponta) elfogyasztása nem veszélyezteti sem a terhes nő, magzat egészségét. ezt erősíti meg az amerikai szülész- és nőgyógyász szakmai kollégium ezévben kiadott állásfoglalása is, miszerint napi egy- két csésze kávé (200 koffein) terhesség alatt vélhetően emeli vetélés koraszülés kockázatát.

Jó tudni: Ma már nem gondolják, hogy a kávé kiszáradást okozna

Korábbi tudományos munkák újraértelmezése nyomán mára kiderült, hogy a kávé nem okoz kiszáradást, mivel csak a sejtek közötti terek víztartalmát csökkenti, az intracelluláris (sejten belüli) folyadékmennyiségre nincsen hatással.

Mivel az ízesítők és a tej hozzáadása nélkül készült kávé energiatartalma elhanyagolható, a mértéktartó kávéfogyasztás (napi 2-3 csésze) egy sokoldalú és kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhat a megfelelő napi folyadékbevitel eléréséhez.

Jó tudni: A kávé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

A kávé étrendünk egyik legfontosabb antioxidáns-forrása, főleg polifenolokat tartalmaz. Bizonyított, hogy az antioxidánsok kiküszöbölik a szabadgyökök hatását és védik a sejteket az oxidatív károsodásoktól. Epidemiológiai vizsgálatok igazolták a rendszeres kávézás jótékony hatásait. Ez feltehetően a polifenol- bevitellel állhat kapcsolatban, ami csökkenti egyes krónikus vagy degeneratív betegségek, például a rákos megbetegedések, a II. típusú cukorbetegség, a gyulladások és a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Egyre több bizonyíték szól a kávé idegrendszeri leépüléssel járó betegségekre, például a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra gyakorolt feltételezett pozitív hatása mellett.

A polifenolok a növényi eredető élelmiszerekben előforduló természetes összetevők népes családját alkotják. Polifenolforrások a gyümölcsök (pl. a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, az alma, a szőlő), a zöldségfélék (pl. a paradicsom, a paprika, a hagyma), a tea, a vörösbor, az étcsokoládé és a kávé.

Érdekesség, hogy a még feldolgozatlan zöld kávé természetes polifenol tartalma kiemelkedően értékes, többszörösen meghaladja például a zöld teáét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.