Ünnepi lakoma húsmentesen – Vega Wellington, amit a húsimádók is imádni fognak

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 15. 14:45
Az ünnepi asztal főszereplője mindig a főfogás. Idén legyen ez a vega Wellington, amely egy olyan húsmentes remekmű, amely a legnagyobb húsimádókat is leveszi a lábáról. Ez nem egyszerű húspótlék: ízeiben komplex, állagában gazdag, látványra pedig abszolút ünnepi.
  • A vegetáriánus Wellington hozzávalói mind természetes alapanyagok.
  • Az elkészítése egyszerűbb mint gondolnád. 
  • A húsevők is imádják az ötödik, vagyis az umami íz megjelenése miatt. 

A vega Wellington valóságos ízorgia. A gombák aromás mélysége, a pirult hagyma édessége és a fűszerek rétegzett játéka együtt alkotja a mennyei és elegáns ünnepi fogást. Biztos lehetsz benne, hogy simán felveszi a versenyt a klasszikus marhahúsos változattal. A leveles tészta aranybarnára sülő burka garantálja, hogy már maga a szeletelés ünnepi élmény legyen. Ha életed első húsmentes karácsonyán gondolkodsz, a vega Wellington lesz a tökéletes belépő.

A vega Wellington húsmentes főfogás, ami a húsevőknek is elnyeri a tetszését.
Ha igazán mennyei ünnepi főfogásra vágysz, a könnyen elkészíthető vega Wellington a legjobb választás / Fotó: 123RF

Az ünnepi vega Wellington receptje

A vegetáriánus Wellington óriási előnye, hogy előre is elkészítheted, így a vacsora előtt egy órával csak be kell dobnod a sütőbe. Amíg sül, bőven marad időd mással foglalkozni.

Hozzávalók a mennyei fogáshoz

A töltelékhez:

  • 60 dkg barna csiperkegomba, finomra aprítva
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 15 dkg főtt vöröslencse
  • 10 dkg dió vagy pekándió, pirítva, durvára vágva
  • 2 evőkanál szójaszósz vagy tamari
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • só, bors

A rétegezéshez:

  • 20 dkg friss vagy fagyasztott spenót lecsöpögtetve
  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 tojás vagy vaj a kenéshez

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A gombát, hagymát és fokhagymát vajon vagy olajon alaposan pirítsd le, amíg intenzíven illatos és sűrű, pépes állagú keverék nem lesz – ez a duxelles.
  2. Add hozzá a lencsét, diót, szójaszószt és a fűszereket, majd további 5 percig pirítsd. Hagyd teljesen kihűlni.
  3. Nyomkodd ki a nedvességet a spenótból, majd egy papírtörlővel itasd fel róla a maradékot.
  4. Terítsd ki a leveles tésztát, kend meg a közepét mustárral, majd pakold rá a spenótot.
  5. A kihűlt gombás-lencsés keveréket formázd hengerré, és tedd a spenótra.
  6. Hajtsd rá a tésztát a töltelékre, a széleket zárd le, majd óvatosan fordítsd meg, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  7. Kend le tojással vagy vajjal, és 200 °C-on 35–40 perc alatt süsd aranybarnára.
  8. Szeletelés előtt 10 percig pihentesd, hogy a töltelék szépen vágható legyen.

Miért imádják a húsevők is?

A Wellington sikerének titka az umami, vagyis az „ötödik íz”, amely természetesen előfordul a szervezeted számára különösen hasznos gombában, diófélékben és pirított hagymában is. Ezek az összetevők együtt az étel ízének olyan mélységet adnak, amelyet a legtöbb ember ösztönösen húsosnak érzékel akkor is, ha valójában egy morzsányi húst sem tartalmaz az étel. A karamellizált gomba, a dió földes krémessége és a fűszerek gazdag ízvilágától a vega Wellington a húsevők körében is valódi ünnepi fogásnak számít. Meglátod, finomabb, mint az eredeti Wellington!

Ha szeretnél még több húsmentes ünnepi étel ötletet, nézd meg az alábbi videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.