PR Cikkek

Vegán vagy vegetáriánus táplálkozás esetében különösen fontos szerepük lehet a multivitaminoknak (x)

Létrehozva: 2022.11.02.

Módosítva: 2022.11.03.

Forrás: Shutterstock

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a napi táplálékkal minden olyan dolgot, amire az egészséges élethez szüksége van, bejuttat a szervezetébe. Ez a korábbi évszázadokban igaz is lehetett, amikor mindent természetes úton állítottak elő és az étel nem előre, iparilag feldolgozott állapotban került a konyhaasztalra. Napjainkban ez teljesen megváltozott. A növényeket kizsigerelt, mesterséges anyagokkal táplált földeken termesztik, az állatokat a szabad tartás helyett tápokkal dúsított takarmányokkal, zárt térben nevelik. Bár az élelmiszerek tápértéke, szerves anyag tartalma megfelelő lehet, de pl. a vitamin tartalom teljesen megváltozott. Márpedig az egészséges életmódhoz ennek a helyes mennyiségű szervezetbe juttatása elengedhetetlen. 

A 20 éves tapasztalattal fejlesztett és előállított Dr. Herz termékek természetes, növényi alapanyagokból készülnek és megtalálhatók köztük többek között olyan multivitaminokat is, amiket vegánoknak, illetve vegetáriánusoknak ajánlanak.

Fotó: multi-vitamin.hu

A különböző vitaminok együttesen fejtik ki hatásukat számos élettani folyamatban, ezért azok egymáshoz viszonyított helyes aránya igen fontos. Ugyanez igaz az ásványi anyagokra és nyomelemekre is. 

Bár egyformán működik a szervezetünk, a nemek között mégis vannak olyan különbségek, ami miatt összetételében különböznek a nőknek és a férfiaknak szánt multivitaminok. Erre a vásárlásnál érdemes odafigyelni. Ahogy arra is, hogy bár a vegán és a vegetáriánus táplálkozás nagyon egészséges, de bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet vagy egyáltalán nem tartalmaznak a hagyományos növényi ételek. 

Fotó: Shutterstock

Az egyoldalú, azaz nem kiegyensúlyozott és vegyes, táplálkozás pedig egy idő után megbosszulhatja magát. Felborul a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen vitamin - ásványi só és nyomelem arány, ami olyan tünetekhez vezethet, melyek háttere elsőre nem egyértelmű. Ennek az aránynak a megfelelő fenntartására, azaz az előbb felsoroltak megfelelő mennyiségű bevitelére fejlesztették ki a Dr. Herz multivitaminokat. 

Ezek azok az ásványi anyagok és vitaminok, amiket vegán és vegetáriánus étrendnél általában pótolni kell: 

Cink 

Hozzájárul a haj, a bőr és a körmök épségéhez. Hiánya gyengíti az immunrendszert. Tartalmazza a nem génmódosított szója, a tojás, a sajt, a joghurt, a magvak, a gomba, a lencse, a bab és a teljes gabonafélék, azonban néhány, a növényi ételekben előforduló összetevő gátolja a felszívódását. 

Jód

Különösen fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Főként halakban, tengeri élelmiszerekben és tejtermékekben fordul elő. A jódozott só segíthet a vegánok számára a megfelelő jódbevitel biztosításában.

Vas

Legkönnyebben hasznosuló formában az állati élelmiszerekkel juttatható a szervezetbe. Az alacsony vasszint vérszegénységhez vezethet, mivel fontos a vörösvértestek képződéséhez. A hemoglobin, a vér színezőanyagának nélkülözhetetlen összetevője. 

Nutritional,Supplement,And,Vitamin,Supplements,As,A,Capsule,With,Fruit
Fotó: Lightspring / Shutterstock

B12-vitamin

Kizárólag állati eredetű élelmiszerekből kerül a szervezetbe. Fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vörösvértestek termeléséhez. A semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztó vegánoknál B12-vitamin-hiány alakul ki, amiért vérképzésbeli, idegrendszeri, gyomor-bélrendszeri zavarok is bekövetkezhetnek. 

D-vitamin 

A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és izomzat fenntartásához, valamint az immunrendszer normális működéséhez. Napfény hatására a szervezet előállítja, azonban napfényhiányos időszakban pótolni kell. Legfőbb forrásai a tengeri halak, a májas ételek és a belsőségek. A vegetáriánusoknál fontos a mesterséges pótlás. 

C- vitamin

A C-vitamin a szervezet számos védelmi funkciójában fontos szerepet játszik. Természetes állapotában növényekben, a citrusfélék gyümölcseiben, zöldség és főzelékfélékben található meg, azonban az előbbi vitaminokkal szemben ez vízben oldódik, ezért folyamatosan szükség van a pótlására. Ez az oka, hogy a multivitaminok többsége tartalmazza. 

A-vitamin 

Fontos szerepet játszik a megfelelő látás fenntartásában, a csontnövekedésben, az embrionális fejlődésben és a hámszövet épségének a fenntartásában. A-vitamint a máj, a vese, tojássárgája, illetve tengeri halak tartalmaznak. Hiánya bőr- és nyálkahártya-elváltozásokhoz, a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadásához, a bőr kiszáradásához, a hajszálak törékenységéhez, illetve, kihullásához vezethet. 

Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143247_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132288_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713572111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145447_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109901_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szomorú: nem vált valóra Diana hercegné utolsó kívánsága

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/6P3dr8w9VWkWim1kR4vTxPKk3P3gFr7cdThsALefJAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmNWMwY2Y4Y2I5NDQ3YzY5YjE1NzZhNTg3ZWE0NzAx.jpg
PR Cikkek

Győztesek a pályán: Lidl Kids Team nyereményjáték (x)