Vegetáriánus étrend – hogyan álljunk át? – 1.rész

húsmentes
PUBLIKÁLÁS: 2020. szeptember 05. 14:15
Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést

Fokozatosan alakítsuk ki a zöldségeken alapuló étkezést

Amennyiben úgy döntöttünk, vegetáriánus étrendre szeretnénk váltani, érdemes ezt az étkezést lépcsőről-lépcsőre kialakítani. Lássuk, hogyan és mire kell odafigyelni!

A vegetáriánus étrend is lehet nagyon ízletes és kielégítő. Akik évek óta követik ezt az étkezési módot, esküsznek rá. Finom, változatos ételeket készíthetünk, a lehetőségek tárháza végtelen. S ha úgy döntünk, heti pár napon át is lehetünk vegák.

A vegetáriánus étrend elkezdése azonban körülményes lehet.

Hogyan álljunk át? A lényeg a fokozatosság. Előszöris az alapokat szükséges meghatározni: meddig szeretnénk elmenni és miből fogjuk beszerezni a hússal elmaradó fontos tápanyagokat, vitaminokat.

Lássuk a lépcsőket!

1.Meddig mennénk el? Ha valaki vegetáriánus, nem fogyaszt húst, baromfit, halat, de tojást vagy tejterméket ehet. Ha viszont vegán étkezést folytatunk, mindent elhagyunk, ami állattól származik, így a tejet, tojást, sajtot is. Tehát érdemes már az elején eldöntenünk, milyen mértékben lennénk vegetáriánusok.

2.Szerezzük be a szükséges fehérjéket: a növényekből beszerezhetünk minden fehérjét, amire szükségünk van, csak bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő kalóriát, tápanyagot juttatunk szervezetünkbe dióval, magvakkal, hüvelyesekkel, gabonával. A feketebab és a rizs salátával jó példa egy klasszikus vegetáriánus ételre.

3.Finomítsuk kedvenc receptjeinket: ha korábban ettünk húst, nézzünk utána, van-e az adott ételeknek vegetáriánus változata. A lasagna például kiválóan elkészíthető spenóttal és tofuval is a darált hús helyett.

4.Készítsünk vegetáriánus töltött paprikát: töltsük meg a paprikát rizs és zöldség keverékével. A darált húst helyettesíthetjük babbal vagy húsmentes kolbásszal. A fűszerezést a szokásos módon oldjuk meg.

5.Omlett zöldségekkel: a fehérje kitűnő forrása a tojás. A sonkát és a sajtot pedig remekül ki lehet váltani zöldségekkel - gombával, répával és spenóttal.

6.Csirke helyett padlizsán, szójával: amennyiben olyan ételt fogyasztanánk a vegetáriánus étrend keretében, amelynek eredetileg csirkehús az alapja, azt például padlizsánszeletekkel is helyettesíthetjük. Amennyiben pedig a tejterméket is mellőzzük, szójaalapú sajtot használhatunk a parmezán helyett.

7.Ínyenc chilis étel: a vegetáriánus étrend egyik legízletesebb étele lehet a hús nélküli chili con carne, csupán annyi a teendőnk, hogy babbal és tofuval készítjük a finom, fűszeres ételt.

8.Készítsünk Portobello burgert: ha valóban teljesen vegánok vagyunk, a sajtot sem fogyasztjuk – tehát a sajtburger felejthető. Egy teljes kiőrlésű, grillezett gombás portobello burger azonban könnyedén elkészíthető salátával, paradicsommal – amennyiben eszünk sajtot, a szokásos módon ez teheti fel a koronát az összeállításra.

9.Vegetáriánus burger: ha a valódi hamburgerhez kissé közelebb álló ízeket és textúrát szeretnénk, a vegetáriánus burger jó választás. A legtöbb boltban ma már maga a vegetáriánus burger is megvásárolható fagyasztott állapotban, de magunk is el tudjuk készíteni választott zöldségek segítségével, illetve szójával.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.