Idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, ahol az egészségtudatosság és a cukrászművészet találkozik. A 2025-ös év győztese a „Álmodozó” nevű édesség lett, amelyet Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda mestercukrásza álmodott – szó szerint – meg.
A díjnyertes sütemény ízvilágával a hagyományos magyar desszerteket idézi, különösen a Lúdláb és a Rigójancsi hangulatát – mindezt hozzáadott cukor nélkül. A torta alapját kakaós és mandulaliszttel készült piskótalapok adják, melyek között fahéjas, chiamagos meggyragu réteg bújik meg. Az egészet selymes tejcsokoládé-krém öleli körbe, és különleges, roppanós elemek is helyet kaptak benne – ezek fő alkotója a karakteres kakaóbabtöret. - olvasható a Mindmegette.hu-n.
Kovács Alfréd elmondása szerint a torta valóban egy álomban született: reggel azonnal leírta a fejében összeállt receptet, majd izgatottan látott neki a megvalósításnak. Kisebb finomítások után formát öltött az elképzelés, amely végül az idei év legjobb cukormentes tortája lett – méltán viselve az „Álmodozó” nevet. Egy szelet torta mindössze 231,1 kilokalóriát tartalmaz, szénhidráttartalma pedig 13,7 gramm, így kifejezetten ajánlott lehet azok számára is, akiknek fontos a kiegyensúlyozott étrend – köztük a cukorbetegeknek. A pontos tápértékeket a Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. laboratóriumi vizsgálatai igazolják.
A verseny második helyezettje a „Meggy Mandula Szimfónia” lett, amely Benczur Sándor és Kovács János, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászainak munkája. Ez a torta elnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány születésnapi különdíját is, mellyel az idén 20 éves szervezet külön jutalmazta az alkotást.
A harmadik helyet a makói Papp Cukrászda cukrászának, Lawal-Papp Zsófiának a „Bíborköd” nevű kreációja szerezte meg.
Külön érdekesség, hogy az idei döntőben először egy gyermekekből álló zsűri is szavazhatott: 1-es típusú diabétesszel élő kisgyermekek választották ki kedvencüket. Az ő díjukat a „Nyári Ébredés” nevű torta nyerte el, amelyet Vadócz Jenő és Pethő Gábor, a balatongyöröki Promenád Cukrászda munkatársai készítettek.
A versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezi, célja, hogy a cukrászokat ösztönözze a hozzáadott cukor nélküli, egészségesebb sütemények megalkotására, amelyek beilleszthetők egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe. A kezdeményezés szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a fődíjat pedig az alapítvány főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. ajánlotta fel – egy elegáns Zsolnay porcelán vázát.
Az új tortákat először augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál, illetve országszerte több száz cukrászdában. Az értékesítő helyek listája augusztus 18-tól elérhető lesz a Cukrásznet oldalon, a cukormentes tortát kínáló helyek pedig a Magyarország Cukormentes Tortája weboldalon is megtalálhatók majd. A program megvalósulását Magyarország Kormánya is támogatja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.