Az anyatejjel is átjut a veszélyes transzzsír

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2014. február 25. 19:27
Miért károsak a transzzsírok? A transzzsírok olyan mesterségesen előállított, részlegesen hidrogénezett növényi olajok, amelyek negatív hatásait az utóbbi években több vizsgálat is bizonyította. Egyes kutatók szerint ma nincs más olyan élelmiszer-összetevő, amely ugyanannyi élelmiszerre vonatkoztatva nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna.

A gyerekek egészségét is károsíthatja a transzzsír: az ovisok és az iskolások szervezetébe akár a menzai menüvel, a csecsemőkébe pedig az anyatejjel és az anya helytelen táplálkozásával is átjuthat ez a veszélyes anyag.

Miért károsak a transzzsírok?
A transzzsírok olyan mesterségesen előállított, részlegesen hidrogénezett növényi olajok, amelyek negatív hatásait az utóbbi években több vizsgálat is bizonyította. Egyes kutatók szerint ma nincs más olyan élelmiszer-összetevő, amely ugyanannyi élelmiszerre vonatkoztatva nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna.

Óvjuk az óvodásokat... és az iskolásokat is!
A gyerekek általában azt eszik, amit a felnőttektől kapnak. Éppen ezért olyan fontos, hogy helyes táplálásukra még inkább odafigyeljenek a családtagok és természetesen a közétkeztetéssel foglalkozó szervezetek is.

olaj

Az óvodai és iskolai étkezést biztosító cégek felelőssége, illetve fő feladata az, hogy megfelelő minőségű menüt biztosítsanak a gyermekek számára. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009-es felméréséből azonban az derült ki, hogy az óvodák csaknem 10 százalékában a napi menü transzzsír-tartalma meghaladta a maximálisan ajánlott mennyiséget.

Természetesen a szülők is sokat tehetnek gyermekük egészséges táplálkozásáért. Bevásárláskor nézzük meg jól a termékek címkéjét és ne vegyünk olyan desszertet (csokoládét, kekszet, nápolyit stb.), illetve élelmiszert, amely részlegesen hidrogénezett növényi olajt, zsírt vagy zsiradékot tartalmaz.

A csecsemők is veszélyben lehetnek
Bár a csecsemők közvetlenül nem fogyaszthatnak transzzsír-tartalmú ételeket, az anyatejen keresztül mégis bejuthat a szervezetükbe. A transzzsír kimondottan káros hatással van a gyerekek fejlődésére, különösen az agy működésére. Éppen ezért annyira fontos, hogy anyaként még jobban ügyeljünk arra, hogy mit eszünk.

gyerek4

Transzzsír lehet még az előbb felsorolt termékeken kívül a chipsekben, levesporokban, instant kakaó-, kávé-, és tejporokban, valamint a pékárukban is. Minden esetben nézzük meg a termék címkéjét, mielőtt azt beletennénk a kosarunkba. Egy-egy helyes döntés ugyanis akár életet menthet.

A transzzsír-rendelet segít!
Most februárban Magyarország lett a harmadik olyan EU-s ország, amely fellép a káros zsírok ellen. Ezentúl nem gyárthatnak hazai eladásra olyan élelmiszert, amely a megengedett értéknél több transzzsírt tartalmaz, viszont az egy éves türelmi idő miatt jövő év februárjáig még előfordulhatnak nagyobb transzzsír-tartalmú termékek a boltokban. A rendelet tehát segít visszaszorítani a transzzsírokat, a végső döntést viszont - hogy végül melyik terméket tesszük a kosarunkba - nekünk kell majd meghoznunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.